IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към най-добрата си половин година от 2009 г. насам*

Американският петролен институт (API) съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са се свили с 8,15 милиона барела миналата седмица

10:29 | 30.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролът се насочва към най-добрата си половин година от 2009 г. насам, тъй като възстановяването от пандемията увеличава разходите за гориво преди ключова среща на ОПЕК+, която се очаква да приключи с решение за повишаване на предлагането, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) поскъпват с 0,62% до 73,44 долара за барел, като цената им нараства с над 50% от началото на годината.

Цената на сорта Брент също се повишава с 0,36% до 74,54 долара за барел.

Американският петролен институт (API) съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са се свили с 8,15 милиона барела миналата седмица, увеличавайки положителните настроения преди срещата на ОПЕК+ в четвъртък.

ОПЕК и нейните съюзници забавиха предварителните преговори между министрите с един ден, за да дадат на държавите повече време да намерят компромис преди ключовата среща по-късно през седмицата, съобщиха запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Коалицията, ръководена от Саудитска Арабия и Русия, обмисля дали да продължи да увеличава доставките на суров петрол, тъй като глобалното търсене се възстановява от пандемията. Москва обмисля предложение за увеличаване на производството, но Рияд сигнализира, че предпочита постепенен подход. Не за първи път двамата лидери на пазара влизат в срещата с различни позиции, но и двете са склонни да постигат компромис. Според запознати с преговорите този път се очаква да се случи същото.

След като международните цени на петрола се покачиха близо до двугодишен връх от 75 долара за барел, анализаторите очакват групата да използва част от огромния капацитет, който блокира миналата година. Прогнозите са Алиансът да постигне консенсус за увеличение с 550 хил. барела на ден.

Възстановяването при ключови потребители на енергия, включително САЩ и Китай, спомогна за повишаване на търсенето на горива и повиши цените до най-високото ниво от октомври 2018 г. ОПЕК+ прогнозира, че пазарът ще остане в дефицит до края на тази година, ако групата поддържа производството на това ниво, докато перспективата за вълна от ирански суров петрол отслабва, тъй като преговорите за съживяване на ядрената сделка се проточват.

„Очакваме потреблението да продължи да надхвърля предлагането в близко бъдеще“, каза Хауи Лий, икономист от Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур. „С повече хора, които се ваксинират, тревогите за търсенето, предизвикани от вируса, трябва да продължат да намаляват“, коментира той.

Последното подновяване на заразените с вируса обаче причинява известни опасения. Случаите се повишиха във Великобритания, а властите в Австралия се борят с новия по-заразен делта вариант на вируса. Други държави подновяват ограниченията за пътуване.

Спадът на запасите, отчетен от API, ще бъде най-големият от януари, ако бъде потвърден от данните на американската Администрация за енергийна информация, които трябва да излязат по-късно в сряда. Средната оценка в проучване на Bloomberg е за спад от 3,85 милиона барела. Според API запасите от бензин са нараснали с 2,42 милиона барела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още