IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помпейо е със стъпка по-близо до поста на държавен секретар

Ако Комисията по международни отношения в Сената не бе подкрепила кандидатурата му, това щеше да стане прецедент в американската история

10:27 | 24.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кандидатът за държавен секретар на САЩ Майк Помпейо <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кандидатът за държавен секретар на САЩ Майк Помпейо Снимка: Ройтерс

Комисията по международни отношения в американския Сенат одобри кандидата на президента Доналд Тръмп за държавен секретар Майк Помпейо въпреки появилите се спекулации през последните дни, че той няма да получи необходимата подкрепа.

Изборът му бе по партийна линия и до него се стигна, след като един от сенаторите на Републиканската партия, който по-рано бе против избора на бившия директор на ЦРУ, в крайна сметка го подкрепи, съобщава агенция Ройтерс.

По думите на лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл налице са достатъчно гласове, с които Помпейо да получи окончателно одобрение още тази седмица. Ако това стане той ще може да участва в срещата на НАТО този петък.

Бившият директор на ЦРУ стана един от най-близките съветници на Доналд Тръмп по време на  15-месечната си служба на поста. Един от последните му ангажименти беше свързан с подготовката на срещата между американския президент и севернокорейският лидер Ким Чен Ун, когото той посети в началото на този месец.

Мнозина демократи възприемат Помпейо като твърде войнствено настроен и се притесняват за минали негови остри изказвания на тема хомосексуалност и ислям. Въпреки това кандидатът на Тръмп има подкрепата на най-малко трима сенатори демократи, които не са част от Комисията по международни отношения, но се надяват на преизбиране в щати, спечелени от Тръмп с лекота на изборите през 2016 г.

Техните гласове гарантират назначаването на Помпейо за държавен секретар.

Преди гласуването късно в понеделник от Републиканската партия единствено сенатор Ранд Пол изрази несъгласие с назначаването на Помпейо. Благодарение на промяната на мнението му няма да се наложи бившият началник на ЦРУ да стане първият номиниран за поста на държавен секретар, който не е получил подкрепата на Комисията, откакто практиката се въвежда през 19 в.

Това би могло да хвърли сянка върху международната репутация на Помпейо и да попречи на желанието на Доналд Тръмп за основен ремонт на неговия екип по национална сигурност, след като по-рано тази година той отстрани предишния първи американски дипломат Рекс Тилърсън, както и съветника си по въпросите на националната сигурност Х. Р. Макмастър, назначавайки на мястото му Джон Болтън – също известен с войнствените си възгледи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още