Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Потребителското доверие в САЩ достигна най-ниското си ниво от 2017 г.

Измерителят на настоящата ситуация се влошава до едногодишно дъно от 162,6 пункта, а мярката за очакванията спадна до 94,1 пункта

Потребителското доверие в САЩ достигна най-ниското си ниво от 2017 г.

Снимка: Ройтерс

Потребителското доверие в САЩ отбеляза спад през юни, достигайки до най-ниското си ниво от септември 2017 г. насам. Това означава, че Америка е все по-малко оптимистична за икономиката и пазара на труда на фона на търговското напрежение с Китай и Мексико.

Индексът на организацията Conference Board отчете спад до 121,5 пункта – по-ниско от всички прогнози на икономисти, допитани от Bloomberg. Средната прогноза предполагаше ниво от 131 пункта.

Измерителят на настоящата ситуация се влошава до едногодишно дъно от 162,6 пункта, а мярката за очакванията спадна до 94,1 пункта.

Влошаването на настроенията допълнително допринася за мрачните сигнали, които идват от американската икономика. Миналата седмица Федералният резерв реши да задържи без промяна водещите лихви, като изпрати сигнал, че намаление е възможно още през юли, давайки знак за нарастваща несигурност около прогнозите.

Също така рисковете около търговията остават на дневен ред, след като американският президент отново увеличи митата върху китайски вносни стоки и заплаши Мексико с възможни налози, въпреки че по-късно се отказа от намерението си.

„Ескалирането на търговското напрежение по-рано този месец изглежда е разклатило доверието на потребителите“, заяви Лин Франко, старши директор на звеното за икономически индикатори към Conference Board. „Въпреки че индексът остава на високо ниво, продължаващата несигурност може да доведе до по-нататъшна волатилност на индекса и – в даден момент, може дори да започне да отслабва потребителското доверие в растежа“, допълва тя.

 

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
След вяла сесия в петък S&P 500 пак остана в подножието на върха си от февруари