IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай постигнаха нов напредък по ключови въпроси в търговските преговори

Двете държави ще продължат диалога във Вашингтон през следващата седмица

16:40 | 15.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стивън Манучин (вляво) и Робърт Лайтайзър (в средата) разговарят със Си Дзинпин (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стивън Манучин (вляво) и Робърт Лайтайзър (в средата) разговарят със Си Дзинпин (вдясно). Снимка: Ройтерс

САЩ и Китай са постигнали принципно разбирателство по някои ключови въпроси по време на последния кръг от търовските си преговори тази седмица в Пекин, съобщи китайската държавна информационна агенция Xinhua, цитирана от Ройтерс.

Двете страни са обсъдили редица въпроси от взаимен интерес, включително трансфер на технологии, защита на интелектуалната собственост, немитнически търговски бариери, сектор на услугите, земеделие и търговски баланс.

„Преговорите между двете страни постигнаха важен напредък в друга стъпка“, посочи китайският президент Си Дзинпин, цитиран от Bloomberg. Той също така изрази надежда, че „добрата работа“ на двете страни ще бъде продължена и ще се постигне взаимноизгодно споразумение. Той също така уточни, че оценява високо „добрите работни взаимоотношения“ с американския президент Доналд Тръмп и е готов да продължи да поддържа връзка с него.

Си Дзинпин посочи също, че страната му е готова да реши двустранните икономически конфликти чрез сътрудничество, но допълни, че „сътрудничеството има принципи“.

Също така двете държави са провели подробна дискусия върху установяването на меморандум за разбирателство в секторите на търговията и икономиката, посочва още медията, без обаче да дава повече подробности за неговото съдържание.

От своя страна говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че преговорите ще продължат и през следващата седмица, но вече във Вашингтон. Тя също така потвърди, че е постигнат напредък в двустранния диалог.

„САЩ очакват с нетърпение тези по-нататъшни разговори и се надяваме да станем свидетели на още напредък“, посочи Сандърс. По думите ѝ и двете страни ще продължат да работят върху останалите нерешени въпроси.

Американският финансов министър Стивън Манучин, който също бе част от делегацията в Пекин, също се изказа положително за преговорите, като посочи, че той и американският търговски представител Робърт Лайтайзър са имали „продуктивни срещи“ с китайския вицепремиер Лу Хъ. Двамата имаха среща и със Си Дзинпин по-късно в петък.

„Чувстваме, че постигнахме напредък по много, много важни и трудни въпроси“, заяви Лайтайзър, според когото все още има за вършене допълнителна работа.

Въпреки положителните изказвания от Вашингтон и Пекин според американски и китайски източници на Bloomberg позициите на двете страни все още остават далеч по отношение на структурните реформи на китайската икономика, искани от САЩ. Според тях окончателното споразумение в крайна сметка ще изисква среща между Тръмп и Си Дзинпин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още