IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отказват да подновят търговските преговори с Китай

Условието на Вашингтон е първо Пекин да направи конкретни предложения в отговор на американските притеснения

12:40 | 26.10.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ отказват да подновят търговските си преговори с Китай, освен ако Пекин не представи конкретни предложения в отговор на оплакванията на Вашингтон за принудителен трансфер на технологии и други. Това потвърдиха официални представители и на двете държави, цитирани от в. Wall Street Journal.

Условието заплашва да влоши настроението по време на предстоящата среща между американския президент Доналд Тръмп и неговият китайски колега Си Дзинпин, насрочена за края на ноември в рамките на Г-20.

И от двете страни има надежда, че срещата на най-високо равнище ще доведе до облекчаване на напрежението. Тя ще се проведе, след като от Белия дом заплашиха да въведат нов кръг от по-високи мита върху китайски стоки за над 200 млрд. долара.

Преговорите са в застой от средата на септември насам, когато китайски представители отмениха посещение във Вашингтон заради въвеждането на поредни по-високи мита върху стоки за 200 млрд. долара от страна на САЩ. Оттогава насам Пекин направи опити да поднови диалога включително и с директна молба към американския заместник-финансов министър Дейвид Малпас. Той обаче е отказал с подкрепата на търговския екип на Белия дом, посочвайки, че това може да стане само ако китайската страна представи официални предложения във връзка с притесненията на САЩ, посочват запознати.

Междувременно напрежението между двете страни преминава от полето на търговията към това на националната сигурност. Американският вицепрезидент Майк Пенс отправи в скорошна своя реч остра критика срещу Китай, обвинявайки страната в придобиване на чувствителна технология и конфронтационна военна позиция.

За Пекин представянето на официално предложение крие редица рискове, съобщават източници на Wall Street Journal. На първо място това ще разкрие преговорната позиция на Китай. В същото време властите в Пекин се притесняват, че Доналд Тръмп може да оповести публично направените предложения в популярния си профил в Twitter или с изявление в опит да накара Китай да направи отстъпки.

По думите на китайския посланик в САЩ Цуей Тиенкай Пекин иска да бъдат проведени повече дискусии, преди да направи каквито и да е било предложения. „Хората трябва да седнат заедно... и след това всяка страна трябва да направи свои собствени предложения“, посочи той в интервю.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 10
kurta007
преди 5 години
Китайците ще си го преместят в другия крачол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
Стефчо
преди 5 години
е, нямах предвид буквално - хехехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 8
KPetkov
преди 5 години
То в част от техните барове все още може да влезнеш въоръжен, ако не с огнестрелно оръжие, поне с някой нож. Даже ако ножът надхвърля определен размер, изискването е да си го носиш запасан на видно място, че като почнат да с бият да е ясно кой с какво разполага. Трудно ще разберат обясненията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 9
Стефчо
преди 5 години
На американците някой трябва да им обясни, че когато влизаш в бара първо си оставяш пистолета в гардероба и, че когато правиш бизнес въоръжен може да постигнеш временен успех, обаче в дългосрочен план си губещ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още