IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ подготвят законопроект, позволяващ отказ от нормите на СТО?

В Конгреса вече са притеснени от митническата политика на Доналд Тръмп

09:08 | 02.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ подготвят законопроект, който ще им позволи да се откажат от нормите на Световната търговска организация (СТО), съобщава ТАСС, като се позовава на информация на американски медии. Според изданието Axios подобни тези текстове са готови и съвсем скоро ще бъдат внесени за дискусии в Конгреса.

Още в края на миналата седмица изданието съобщи, позовавайки се на свои източници, че САЩ се готвят да напуснат СТО, а тази информация беше официално отречена. Сега обаче Axios вече се позовава на законопроекта, до който е получила достъп.

Чрез тези текстове държавният глава на САЩ ще може да налага митнически ограничения, без да има съгласие на законодателите и игнорирайки международните правила и норми.

"Това би било равносилно на излизане от СТО", коментират източниците на Axios в американския Конгрес.

Не е тайна, че президентът на САЩ е разочарован от несправедливите дисбаланси в търговските отношения, които поставят страната в неизгодно положение, гласи коментар на администрацията на Белия дом във връзка с тези планове.

От кабинета на Тръмп коментира още, че имат възложена задача да бъдат дадени идеи за подобряване на тази ситуация и да бъдат създадени стимули за намаляването на дисбалансите.

В Конгреса на САЩ вече са притеснени за митническата политика на Доналд Тръмп и вероятно подобен законопроект няма да получи подкрепа. Според американски медии сред републиканците също се чуват призиви за ограничаване на правомощията на президента в тази област и да бъдат отменени новите мита за стоманата и алуминия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още