IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси записаха най-лошата си седмица от октомври

Dow Jones и S&P 500 регистрираха първия си месечен спад от четири месеца през януари

23:57 | 29.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха рязък спад в петък, приключвайки бурна седмица на Wall Street, след като засилената спекулативна търговия от инвеститори на дребно продължи да изнервя пазара, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 620,74 пункта и завърши седмицата на ниво от 29 982,62 пункта. Индексът с 30 компании приключва сесията под прага от 30 хил. пункта за първи път от 14 декември. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 1,9% до ниво от 3714,24 пункта, след като десет сектора регистрираха загуби. Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 2% до равнище от 13 070,69 пункта, след като книжата на Apple поевтиняха с 3,7%, а други големи технологични имена също регистрираха спадове.

И трите основни индекса изтриха над 3% от стойността си тази седмица, отбелязвайки най-лошата си седмица от октомври насам. За януари Dow и S&P 500 са надолу със съответно 2% и 1,1%, регистрирайки първия си отрицателен месец от четири месеца насам. Технологичният показател Nasdaq постигна ръст от 1,4% за месеца.

Книжата на GameStop поскъпнаха с 67,9%, след като Robinhood съобщи, че ще позволи ограничено купуване на акциите на компанията и на други силно „скъсени“ имена, след като намали достъпа ден по-рано. Robinhood набра над 1 млрд. долара от съществуващи инвеститори за една нощ наред с кредитни линии от банките, за да гарантира, че разполага с необходимия капитал, за да позволи отново известна търговия с волатилни акции като на GameStop.

Инвеститорите са притеснени, че ако GameStop продължи да расте по толкова волатилен начин, това може да се отрази на финансовите пазари, причинявайки загуби на брокери като Robinhood и принуждавайки хедж фондове, които залагаха срещу акциите, да продават други ценни книжа, за да наберат пари.

Има опасения и че манията около GameStop е признак за по-голям балон на пазара, а спукването му може да причини сътресения и да нанесе тежък удар на инвеститорите на дребно. Редица конгресмени призоваха също за разследване на хаотичната търговия. Комисията за ценните книжа и борсите съобщи в петък, че ще направи преглед на действията на регулатори, за да установи дали взетите решения са били в ущърб на инвеститорите.

В същото време резултати от нови клинични изпитания на ваксината срещу коронавирус на Johnson & Johnson разочароваха някои инвеститори, а това натежа на по-широкия пазар.

Компанията съобщи, че ваксината й, изискваща само една доза, е демонстрирала ефективност в 66% от случаите в защитата срещу COVID-19. Ваксината е била с ефективност 72% в САЩ, 66% в Латинска Америка и 57% в Южна Африка след четири седмици, съобщи компанията. Ваксината обаче предлагала пълна защита от хоспитализация заради COVID. Книжата на JNJ поевтиняха с 3,6%.

Основните щатски индекси се извисиха до рекорден връх заради надеждите, че ваксините ще бъдат ефективни срещу COVID и ще позволят гладко повторно отваряне на икономиката до края на годината. Новите мутации, които са по-устойчиви на ваксините, може да подкопаят розовите перспективи за инвеститорите.

Пазарът отчете и най-високия изтъргуван обем от години на фона на засилването на манията. В сряда общият пазарен обем достигна над 23,7 млрд. акции, надминавайки нивото в разгара на финансовата криза през 2008 г. В четвъртък също беше регистриран изключително голям изтъргуван обем с над 19 млрд. акции, които смениха собствеността си.

Трейдъри на дребно се мотивират взаимно в горещия форум WallStreetBets Reddit да залагат на най-омразните имена за хедж фондовете, създавайки short squeeze, при което цената на акцията може да се издигне право нагоре за кратко. Книжата на GameStop поскъпнаха с над 1600% през януари, а цената на акциите на AMC Entertainment скочи с над 500% този месец.

Някои анализатори обаче смятат, че инвеститорите на дребно са съсредоточени върху няколко компании, така че влиянието върху цялостния пазар трябва да е ограничено за момента.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до ниво от съответно 1,071% и 1,833%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути скочи с 0,12% до 90,57 пункта. Еврото поскъпна с 0,09% до 1,213 долара, а паундът е надолу с 0,17% до 1,369 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,49% до 104,72 йени за долар.

Цените на петрола тръгнаха в различни посоки в петък заради притесненията за търсенето вследствие на новите щамове на коронавируса и бавното ваксиниране на населението, които неутрализират оптимистичните нагласи благодарение на намаляването на доставките на петрол от Саудитска Арабия и свиващите се петролни наличности в САЩ.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 0,63% към стойността си до 55,88 долара за барел. Контрактът регистрира четвъртата си положителна седмица през последните пет. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 0,27% до 52,20 долара за барел. Това е втора поредна негативна седмица за контракта. За месеца Брент и WTI постигнаха ръст под 1%.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,5% до 1850,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още