IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси започват септември с рязък спад след слаби данни

Dow Jones отписа близо 300 пункта в първата сесия от исторически слаб месец за американските пазари

23:54 | 03.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси се понижиха през първия ден от тежък в исторически план месец, след като САЩ и Китай започнаха въвеждането на нови мита върху стоки на отсрещната страна. Слабите данни за промишленото производство също подкопаха нагласите на инвеститорите, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 285,26 пункта от стойността си и достигна ниво от 26 118,02 пункта. Широкият измерител S&P 500 загуби 0,7% и приключи деня на ниво от 2906,27 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite записа спад от 1,1% до ниво от 7874,16 пункта.

Индексите достигнаха най-ниското си ниво по време на сесията, след като Институтът за управление на доставките съобщи, че промишленото производство в САЩ се е свило миналия месец за първи път от началото на 2016 г.

САЩ наложиха мита от 15% върху различни китайски стоки в неделя, а Китай въведе нови налози за американски продукти при поредната ескалация на търговската война между двете страни.

„Това се прибавя към безпокойството дали има жизнен път за преговори“, коментира Куинси Кросби, главен пазарен стратег в Prudential Financial.

Книжата на компаниите за търговия на дребно поевтиняха. SPDR S&P Retail ETF (XRT) завърши сесията със спад от 1,5% най-вече заради пониженията при Signet Jewelers и Guess. Цената на акциите на Signet намаля с 9,5%, а книжата на Guess загубиха 8,1% от стойността си.

Цената на акциите на производителите на чипове като Nvidia и Skyworks Solutions се понижи съответно с 2% и 1,5%. Книжата на Boeing и Caterpillar поевтиняха с повече от 1,6%, докато тези на Apple изтриха 1,5% от стойността си. Boeing беше подложен на натиск и след като доклад установи, че 737 MAX може да остане на земята по време на сезона на празниците.

Инвеститорите се насочиха към традиционно по-безопасни активи като златото и дългосрочните облигации. Фючърсите върху благородния метал с доставка за декември поскъпнаха с над 1%.

Доходността по 30-годишните американски държавни ценни книжа достигна 1,961%, след като миналата седмица се свлече до историческо дъно. Доходността по 10-годишните облигации се понижи до 1,469%.

Книжата на банките поевтиняха на фона на спада на доходността. Цената на акциите на Bank of America се понижи с 1,7%, а тази на J.P. Morgan Chase намаля с 1,2%. Книжата на Citigroup поевтиняха с 1,5%.

Всяка държава е „сама за себе си“, посочва Грегъри Фаранело от AmeriVet Securities. „Септември много вероятно ще зададе тона за останалата част от годината и дори за след това“, допълва той.

В исторически план септември е слаб месец за основните щатски индекси. През последните 30 години S&P 500 е записвал среден спад от около 0,5%, сочи анализ на CNBC. В същото време цената на златото през септември се повишава със средно 1,7%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,09% до 99 пункта. Еврото поскъпва минимално с 0,01% до 1,0968 долара, а паундът прибавя 0,12% до 1,208 долара. По-рано днес паундът падна под прага от 1,2 долара за първи път от октомври 2016 г. Спрямо йената щатската валута поевтинява с 0,21% до 105,99 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи чувствително, след като данните за американското промишлено производство засилиха притесненията от отслабване на световната икономика, а търговският спор между САЩ и Китай продължава да подкопава нагласите на инвеститорите.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 1,68 долара за барел, или 3,1%, до 53,42 долара за барел. Контрактите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, отписаха 92 цента от стойността си, или 1,6%, до 57,74 долара за барел.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още