IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американското промишлено производство се сви за първи път от три години

Търговската война между САЩ и Китай понижава доверието на бизнеса

20:26 | 03.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американското промишлено производство се сви за първи път от три години през август след спада на новите поръчки и наемането на служители на фона на търговското напрежение, което натежава върху доверието на бизнеса, съобщава Ройтерс. Данните може да възобновят опасенията за силно забавяне на икономиката.

Други данни, публикувани днес, показаха, че разходите за строителство са отбелязали съвсем скромен растеж през юли.
Институтът за управление на доставките (ISM) съобщи, че индексът му на промишлената дейност в страната е намалял до 49,1 пункта миналия месец спрямо 51,2 пункта през юли. Равнище под 50 пункта означава свиване на промишления сектор, който съставлява около 12% от американската икономика. Миналия месец индексът е останал под прага от 50 пункта за първи път от август 2016 г.

Равнището през август е и най-ниското от януари 2016 г. насам и индексът е отбелязал петия си пореден месечен спад. ISM съобщи, че се наблюдава „осезаемо понижаване на доверието на бизнеса“ и допълни, че „търговията остава най-значимият проблем, посочвайки рязкото свиване на новите поръчки за износ“.

Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха индексът ISM да намалее до 51 пункта през август. Продължаващата вече една година търговска война между САЩ и Китай подкопава нагласите на бизнеса, а инвестициите се свиха през второто тримесечие за първи път от над три години.

Това, наред с увеличаването на запасите, води до спад на промишленото производство, което се сви за две поредни тримесечия.

Подиндексът за новите поръчки на ISM е отбелязал спад до 47,2 пункта миналия месец, което е най-ниското му ниво от юни 2012 г., спрямо 50,8 пункта през юли. Индексът за заетостта в промишленото производство се срина до 47,4 пункта, което е най-ниското му равнище от март 2016 г., спрямо 51,7 пункта през юли.

В отделен доклад, публикуван днес, министерството на търговията съобщи, че строителните разходи са се увеличили с 0,1%. Данните за юни бяха ревизирани и сочат, че разходите за строителство са намалели с 0,7% спрямо обявените преди това 1,3%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още