IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските инвеститори се въздържаха от големи сделки в петък

Вложителите се оттеглят от китайските технологични акции, листнати в САЩ, поради продължаващия регулаторен натиск от правителството на Пекин

23:13 | 24.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските инвеститори се въздържаха с покупки преди уикенда. Индексът на сините чипове Dow Jones едва се промени в Ню Йорк в петък следобед с лек ръст от 0,1 на сто до 34,798.00 пункта.

Широкият S&P 500 също отчете лек ръст от 0,15 на сто до 4455 пункта. Технологичният Nasdaq се понижи с 0,03% до 15 029 пункта. В предходните дни всеки от тях беше добавил повече от два процента.

Dow и S&P 500 приключиха в петък със седмични ръстове съответно от 0,6% и 0,5%, докато Nasdaq остана без промяна за седмицата.

„Пазарът си почива, докато борсовите посредници чакат новини за кризата около китайския Evergrande“, казва пред Handelsblatt Томас Хейс, мениджър във фонда за активи Great Hill. Задължнялата с 305 милиарда долара компания пропусна датата за плащане на лихва по доларови облигации.

Сега започва гратисен период от 30 дни, след което неизпълнението става официално. Неорганизирано неизпълнение на плащанията е също толкова малко вероятно, колкото спасителната операция, прогнозират експертите на управителя на активи Nikko.

„Ние считаме, че най-вероятният резултат е разсрочването с държавна подкрепа“, казват те. Вече имало индикации за подготовка за това. Акциите на Evergrande се сринаха в Хонконг с почти дванадесет процента.

И други новини от Китай също разстроиха инвеститорите - на пазара на криптовалута. Местната централна банка обяви всички валутни дейности в киберпространството за незаконни и забрани на чуждестранните криптоборси да предоставят каквито и да било услуги за клиенти в Китай. Престъпленията ще бъдат строго наказани.

„Инвеститорите бяха неподготвени за лошите новини“, казва анализаторът Тимо Емдън от Emden Research. Повишеният регулаторен натиск не би трябвало обаче да е изненада, тъй като правителството в Пекин от дълго време преследва подобна политка. Китай работи наф цифрова версия на своята валута, юана.

Двете най-важни дигитални валути биткойн и етер поевтиняха съответно с шест процента до 42 006 долара и с осем процента до 2 886 долара. Стойности от сектора на криптовалутите и компаниите, които се занимават с технологията на блокчейн в основата на Биткойн и Сие, също поевтиняха силно.

Акциите на Coinbase, Riot, Marathon и Silvergate на Wall Street се сринаха с до 4,1%. Акциите на софтуерната компания Microstrategy, която инвестира милиарди в биткойн, се обезцениха с 3,4%.

В допълнение към сектора на криптовалутите правителството на Пекин продължава да оказва натиск върху китайските технологични компании. Например онлайн търговецът на дребно Alibaba трябваше да се откаже от своя дял в медийната компания Mango Excellent Media по заповед на държавата.

В същото време, според запознати, властите искат да забранят на оператора на търсачката Baidu да поеме доставчика на стрийминг услуги Joyy. Акциите на тези три компании, листнати в САЩ, поевтиняха с до 3,6%.

Инвеститорите напускаха и друга позиция – на Nike, чиято цена се понижи с над 6 на сто, след като компанията за спортни стоки понижи прогнозата си за продажбите, тъй като забавянията в производството и доставките възпират усилията ѝ да отговори на силното търсене на спортни обувки и облекло. Продажбите през текущото тримесечие може да намалеят, тъй като затварянията на заводите във Виетнам не позволяват на компанията да отговори на потребителското търсене. Това означава, че годишният растеж ще бъде между 4 и 6%, а не двуцифрен, каквато бе по-ранната цел на Nike.

Акциите на стрийминг видео платформата Roku се обезцениха с 3,78 процента. Американската банка Wells Fargo понижи рейтинга на Roku от „купувай“ до „неутрално“. За инвестиционния посредник очакванията на Wall Street за ръста на приходите на Roku вероятно са твърде високи на фона на увеличаването на конкуренцията.

Фармацевтичният гигант Merck и AstraZeneca обявиха в петък сутринта, че лечението с лекарството Lynparza е забавило прогресивното разпространяване на рака на простатата в проучване от фаза 3. Акциите на Merck поскъпнаха с 0,77%.

Инвеститорите обръщат внимание и на изявлението на управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, който посочи, че рецесията, предизвикана от коронавируса, е една от най-сериозните, но последвалото възстановяване остава безпрецедентно.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нараства съответно до 1,459% и 1,987 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчита спад от 0,12% до 93,35 пункта.

На петролните пазари цената на сорта Брент отчита ръст от 0,56% до 77,68 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол WTI се покачва с 0,46% до 73,64 долара за барел.

Цената на златото се понижава с 0,1% до 1747,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още