IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Свидетели сме на безпрецедентно възстановяване на икономиката

Управителят на Фед изрази възхищението си от малкия бизнес, който успява да се адаптира към условията на „новата реалност“

22:01 | 24.09.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Graeme Jennings/Washington Examiner/Bloomberg</em></p>

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Graeme Jennings/Washington Examiner/Bloomberg

Рецесията, предизвикана от пандемията от коронавирус, е една от най-сериозните, но последвалото възстановяване остава безпрецедентно, заяви по време на онлайн събитие управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, цитиран от Fox Business.

„Бързината и интензивността на този спад, както и бързината на възстановяването в много области, нямат съвременни прецеденти“, изтъква Пауъл в встъпителната си реч по време на събитието „Фед слуша“ - поредица от дискусии, фокусирани върху икономическото възстановяване от пандемията. 

В разговор с представители на редица сектори Пауъл призна за различните смущения, които COVID-19 причинява на бизнеса през последните 18 месеца, включително за промяната в начина на работа, за несигурните бизнес перспективи и измененията в поведението на потребителите.

„Въпреки че несигурността често води до обездвижване на бизнеса, тя може да означава и възможности, а творчеството и адаптивността, показани през последните 18 месеца, са сред малкото светли места“, изтъква Пауъл. „Бях изумен и вдъхновен от гъвкавостта и изобретателността, особено на малкия бизнес, в промяната му, за да отговори на изискванията на новата реалност“, добавя гуверньорът на Фед.

Коментарите на Пауъл са предхождани от сигнала на американската централна банка от двудневното ѝ заседание, приключило в сряда,  че може да забави своята агресивна програма за изкупуване на облигации – първата стъпка, която служителите на Фед ще предприемат, за да отменят постепенно подкрепата си за икономиката от ерата на коронавируса.

Ако икономиката продължи да напредва към целите на централната банка по отношение на инфлацията и заетостта, "Комисията (по отворените пазари) преценява, че скоро може да бъде оправдано едно умерено темпо на месечните покупки на активи", се посочва в публикация след края на заседанието на Фед.

Регулаторът запази настоящата целева лихва в диапазона 0% до 0,25 на сто.

Макар да признава, че новият ръст на пандемията е забавил възстановяването на някои части от икономиката, общите индикатори „продължават да се засилват“.

Фед очаква американската икономика да се разшири само с 5,9% за тази година спрямо юнската прогноза за растеж от 7 на сто. Ръстът за 2022 г. сега се очаква да достигне 3,8% спрямо предвижданите преди това 3,3%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Искам Пауъл да опише какво според него е "новата реалност" за да разбера за какво точно хвали малкия бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Възстановяване?! Масови репресии, тирания и побоища е възстановяване?! Затваряне на предприятия и намалена потребление е възстановяване?! Доооообре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Ем да ве! Като раздавате чекове на килограм, та как!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още