IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силни данни за работните места в САЩ извисиха S&P 500 и Nasdaq до рекорден връх

Американската икономика е прибавила 1298 хил. нови работни места през октомври

23:43 | 01.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните щатски индекси приключиха седмицата със силен ръст, след като нагласите на инвеститорите бяха подкрепени от значително по-високите от очакванията данни за работните места в САЩ, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 301,13 пункта към стойността си и достигна ниво от 27 347,36 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредна с 1% в края на деня и се извиси до ниво от 3066,91 пункта, което е нов рекорд. Технологичният показател Nasdaq Composite също достигна най-високото си ниво в историята от 8386,40 пункта.

Exxon Mobil беше сред най-добре представилите се компании от Dow благодарение на по-силните си от очакванията резултати за тримесечието. Книжата на компанията поскъпнаха с 3%. Индустриалният и финансовият сектор прибавиха над 1,4% към стойността си. Цената на акциите на Apple се повиши с над 2% и достигна рекорден връх, подкрепяйки Nasdaq.

„Данните за работните места през октомври бяха много силни. Ръстът на работните места се забави леко заради стачката в GM, но сега когато тя приключва, повишението трябва да се ускори през ноември“, коментира Гюс Фошър, главен икономист в PNC.

Американската икономика е прибавила 128 хил. работни места през октомври, съобщи министерството на труда в петък. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха ръст от 75 хил. работни места през миналия месец. Ръстът на новооткритите позиции през октомври надмина с лекота очаквания въпреки спада с 42 хил. работни места в автомобилния сектор заради стачката на General Motors, която вече е прекратена.

Данните за ръста на работните места през септември и август също беше ревизиран към значително повишение. Данните за септември бяха ревизирани към ръст до 180 хил. работни места спрямо 136 хил. Ръстът на работните позиции през август беше ревизиран до 219 хил. спрямо 168 хил.

В петък беше публикуван и индексът на Института за управление на доставките за промишленото производство в САЩ през октомври. Той достигна ниво от 48,3 пункта, което е по-голямо от очакванията свиване в сектора. Въпреки това отделните компоненти на индекса показват подобрение. През септември индексът на промишленото производство в САЩ достигна най-ниското си ниво от десет години насам на фона на притесненията около търговските преговори между САЩ и Китай.

Търговията повлече американските индекси надолу вчера, последния ден от октомври, след като Bloomberg News съобщи, че китайски представители са изразили съмнения относно вероятността за дългосрочна търговска сделка със САЩ. Dow отписа над 100 пункта, а S&P 500 отстъпи от рекордното си ниво.

Днес обаче Китай съобщи, че е постигнал принципен консенсус със САЩ по време на търговските преговори тази седмица. Службата на американския търговски представител също информира, че Робърт Лайтайзър и финансовият министър Стивън Манучин са постигнали „напредък в редица области и са в процес на разрешаване на висящи въпроси“.

Сезонът на корпоративните отчети продължи и в петък, като Exxon Mobil обяви по-добри от очакванията резултати. Книжата на U.S. Steel поскъпнаха с 14,8%, след като компанията обяви по-малка от очакванията загуба през третото тримесечие. Qorvo също обяви по-добри резултати от прогнозите на анализаторите и публикува силни предвиждания за настоящото тримесечие, което тласна цената на акциите й към ръст от над 20%.

Около 70% от компаниите от S&P 500 са обявили резултатите си за тримесечието до момента. От тях 75% са надминали очакванията за печалбата си, сочат данни на FactSet.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 1,714% и 2,193%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се понижава с 0,17% до 97,18 пункта. Еврото поскъпва с 0,13% до 1,1165 долара, а паундът поевтинява минимално с 0,05% до 1,2934 долара. Спрямо йената американската валута поскъпва с 0,14% до 108,17 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши с близо 4% в петък благодарение на признаците за напредък в търговските преговори между САЩ и Китай и по-силните от очакванията данни за икономиките на двете страни. Но повишението в последния работен ден от седмицата не беше достатъчно за компенсиране на загубите в предишните дни и цената на петрола се понижи на седмична база.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, прибавиха 2,12 долара до 61,74 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 2,02 долара до 56,20 долара за барел.

Американските фючърси върху златото задържаха нивото си на 1513,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още