IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика е прибавила 128 хил. работни места през октомври

Процентът на безработица е достигнал ниво от 3,6%, което е най-ниското от половин век насам

19:41 | 01.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търсенето на работна ръка в САЩ е останало неочаквано стабилно през октомври, след като отбеляза значителен ръст месец по-рано. Данните са потвърждение, че решението на Федералния резерв за пауза при намаляването на лихвените проценти е било правилно и показват, че потребителите ще продължат да подкрепят рекордно дългото разрастване на икономиката въпреки слабите инвестиции на бизнеса и търговското напрежение, предава Bloomberg.

Доклад на Министерството на труда, публикуван в петък, сочи че новосъздадените работни места са нараснали със 128 000 през октомври, докато пазарните очаквания бяха за ръст от 85 000. с с

Безработица е достигнала ниво от 3,6%, което е най-ниското от половин век насам. Безработицата сред цветнокожото население е спаднала до нов рекорден минимум от 5,4%. Средните доходи на час са се повишили с 3% на годишна база.

Докладът подкрепя думите на гуверньора на Фед Джером Пауъл от тази седмица, че перспективите пред икономиката на САЩ остават стабилни и пазарът на труда е „силен”, което ще позволи на централната банка да „си поеме дъх“ след третото понижение на лихвите. Въпреки че компаниите намаляват планираните инвестиции, стабилният ръст на работните места и на заплатите ще спомогнат за продължаването на икономическия растеж и ще подкрепят президента Доналд Тръмп, който ще се бори за нов мандат на изборите през 2020 г., отбелязва Bloomberg. 

Данните за работните места следват поредицата от доклади от тази седмица, включително този за брутния вътрешен продукт за третото тримесечие. Икономиката на САЩ е нараснала с 1,9% на годишна база, а потребителските разходи - с 2,9%.

Заетостта в промишлеността обаче намалява с 36 000 работни места. Това е най-големият спад от 2009 г. насам, въпреки че вероятно без стачката в General Motors и този показател щеше да отбележи ръст. Все пак дори ако не се вземе предвид спирането на работата на служителите на автомобилната компания, секторът става все по-крехък на фона на забавянето на глобалния растеж и продължаващата търговска война с Китай.

Средните доходи на час са се повишили с 0,2% на месечна база, а нивото на работните часове остава непроменено на 34,4 часа седмично.

Повишаването на работните места е основно в сферите на образованието, здравните услуги, професионалните и бизнес услугите, строителството и финансовите услуги. Дори работните места в сферата на търговията на дребно са се увеличили след повече от седем поредни спада.

Делът на работната сила от общия брой на хората в трудоспособна възраст е нараснал до 63,3%. Това е най-високото ниво на показателя от 2013 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
bertram
преди 4 години
И в същото време ФЕД сваля лихвите 3 пъти тази година....Има нещо гнило в САЩ ще поживеем ще видим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още