IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай са постигнали консенсус за първата фаза от търговското споразумение

Очаква се сделката да бъде подписана в средата на ноември

21:48 | 01.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай съобщи, че е постигнал принципен консенсус със САЩ след телефонен разговор между високопоставени преговарящи в областта на търговията тази седмица, предава CNBC.

Китайското министерство на търговията съобщи, че премиерът Лу Хъ е провел телефонен разговор с американския търговски представител Робърт Лайтайзър и с американския министър на финансите Стивън Манучин в петък. То допълни, че двете страни са провели „сериозни и конструктивни“ разговори по „основни“ въпроси в областта на търговията и са обсъдили подготовката на следващия кръг от преговорите.

Белият дом съобщи в комюнике в петък, че представителите в областта на търговията са „постигнали напредък в редица области и са в процес на разрешаване на висящи въпроси“. „Разговорите ще продължат на ниво заместници“, допълва същият източник.

Миналия месец САЩ и Китай постигнаха примирие и започнаха работа по финализирането на „първата фаза“ от търговско споразумение, което включва пауза в налагането на мита и купуването от Китай на американски селскостопански стоки. Американският президент Доналд Тръмп заяви вчера, че скоро ще бъде обявено ново място за подписването на ограничената сделка, след като първоначалната среща в Чили беше отменена заради протестите в страната.

Тръмп каза още, че първата фаза от търговското споразумение представлява 60% от дългосрочно споразумение. Но вчера беше съобщено, че Китай се съмнява в постигането на обхватна търговска сделка със САЩ заради „импулсивния характер“ на Тръмп.

Съветникът по икономическата политика на американския президент Лари Кудлоу заяви пред Fox Business Network в петък, че двете страни не са приключили преговорите в областта на кражбата на интелектуална собственост и принудителния трансфер на технологии и допълни, че главите от търговското споразумение за финансовите услуги и валутата „на практика са затворени“.

В същото време американският министър на търговията Уилбър Рос каза, че „фаза едно“ от търговското споразумение с Китай изглежда в добра форма и вероятно ще бъде подписана около средата на ноември, въпреки че окончателната дата все още е под въпрос, предава Ройтерс.

Американският президент Доналд Тръмп и други представители на администрацията му смятаха срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество между 11 и 17 ноември като възможно място подписването на сделката с китайския президент Си Дзинпин, но тази седмица Чили отмени плана си да бъде домакин на международния форум.

„Да се надяваме, че ще успеем да възкресим дата в този диапазон“, заяви Рос в телевизионно интервю и допълни, че въпросът за нова локация остава на дневен ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още