IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблем за търговските преговори – Чили се отказа от домакинството си на АТИС

Продължаващите протести в южноамериканската страна отказаха властите от плана Чили да бъде домакин на събитието, на което се очаква да бъде прекратена търговската война

19:43 | 30.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Чили се отказва от домакинството на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) през ноември и на 25-ата конференцията на ООН за климата през декември заради нестихващите протести в страната, съобщи днес президентът Себастиан Пинера, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес. 

За срещата на върха на АТИС на 16 и 17 ноември се очакваше в Чили да се съберат 20 световни лидери, в това число американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин.

Чили трябваше да бъде домакин и на Международната конференция за климата (COP25) от 2 до 13 декември. В Сантяго бе предвидено да пристигнат около 25 000 делегати, сред които и младата шведска защитничка на каузата на климата Грета Тунберг, посочва Франс прес.

"Това беше много трудно, болезнено за нас решение, тъй като напълно осъзнаваме колко важни за Чили и за света са АТИС и конференцията за климата", отбеляза Пинера в кратко изявление от президентския дворец в столицата.

Чили от 12 дни е арена на масови протести с искания за икономическо равенство и по-добри обществени услуги. На моменти протестните прояви бяха съпътствани от вандализъм и палежи, довели до затварянето на много метростанции.

От своя страна Вашингтон заяви, че американското правителство все още се надява да подпише първоначално търговско споразумение с Китай идния месец въпреки отмяната на срещата на върха.

Според Белия дом организацията изглежда все още не е планирала алтернативно място за провеждане на форума.

"Очакваме с нетърпение да завършим първия етап от историческата търговска сделка с Китай в същата времева рамка", посочват още от Белият дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още