Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Силните отчети на Microsoft и Alphabet оцветяват в зелено щатските индекси*

Цената на книжата на Twitter се срива с над 8%, въпреки че компанията отчете приходи от продажби в съответствие с пазарните очаквания

Силните отчети на Microsoft и Alphabet оцветяват в зелено щатските индекси*

Снимка: Bloomberg L.P.

Продължаващият сезон на отчетите в САЩ осигурява положителен старт за борсовите индекси, като настроенията на инвеститорите се запазват от предходната сесия, когато Dow достигна ново рекордно високо ниво, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,01% до 35 761,95 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 0,06% до 4577,50 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite прибавя 0,33% към стойността си, покачвайки се до ниво от 15 286,40 пункта.

Акциите на Microsoft поскъпват с 3,13%, след като компанията представи силен финансов отчет, който надмина очакванията на анализаторите. За първи път в историята на Microsoft нетната печалба за тримесечен период надхвърли 20 млрд. долара, достигайки 20,5 млрд. долара. Очакванията на анализаторите за печалба на акция се изравниха в навечерието на представянето на отчета до 2,07 долара, в крайна сметка тя бе 2,71 долара.

Книжата на Alphabet поскъпват с 2,34%, отразявайки добрите тримесечни резултати на компанията майка на уеб търсачката Google. Приходите за третото тримесечие, с изключение на плащанията към партньорите по дистрибуция, достигат около 53,6 млрд. долара. Анализаторите прогнозираха 52,6 млрд. долара според данни, събрани от Bloomberg. Печалбата също се е увеличила с повече от 68 на сто до 18,9 млрд. долара. Рекламният бизнес допринесе за по-голямата част от продажбите - с 53,1 млрд. долара.

Цената на книжата на Twitter се срива с над 8%, въпреки че компанията отчете приходи от продажби и ръст на броя на потребителите за третото тримесечие в съответствие с очакваното от анализаторите. Приходите от продажби на Twitter са нараснали с 37% до 1,28 млрд. долара. Компанията прогнозира, че приходите за текущото ѝ тримесечие ще са между 1,5 млрд. и 1,6 млрд. долара. Средната прогноза на анализаторите е за 1,58 млрд. долара, сочат данни.

Акциите на Advanced Micro Devices (AMD) поскъпват с 0,38%, след като производителят на полупроводници предостави силна прогноза въпреки световния недостиг на чипове. Приходите на компанията за четвъртото тримесечие се очаква да бъдат около 4,5 млрд. долара, плюс или минус 100 млн. долара, според новата прогноза на AMD. Средната прогноза на анализаторите е за 4,25 млрд. долара. Разработчикът отчете 923 млн. долара, или 75 цента на акция, нетна печалба за третото тримесечие спрямо 390 млн. долара, или 32 цента на акция, за същия период година по-рано. Приходите са нараснали с 54% до 4,31 млрд. долара.

Във финансовия сектор акциите на Visa поевтиняват с над 4%, отразявайки предупреждението на компанията, че широкоразпространеното затваряне на границите все още се явява пречка пред бизнеса, като пътуването в чужбина вероятно няма да достигне нивата отпреди пандемията до лятото на 2023 г. За фискалното първо тримесечие Visa прогнозира, че приходите ѝ ще нараснат със 17-19% на годишна база. Анализатори, включени в проучване на Bloomberg, смятат, че ръстът ще е 22%.

До момента около 30% от компаниите в рамките на S&P 500 са представили тримесечни отчети. От тях 82% са обявили печалби, които надминават пазарните очаквания, докато 80% са отчели приходи над прогнозите на анализаторите.

Книжата на Tesla поскъпват с 3,6%, след като стана ясно, че до половината от автомобилите, които Hertz е поръчала от компанията на Илон Мъск, ще бъдат предоставени под наем на шофьорите на услугата на Uber за споделено пътуване.

Инвеститорите обръщат внимание и на новата порция данни за търговията на САЩ. Търговският дефицит на страната при стоките е нараснал през септември след спад в износа, което предполага, че търговията вероятно ще натежи на икономическия растеж отново през третото тримесечие, съобщава Ройтерс.

Търговският дефицит при стоките се е увеличил с 9,2% през септември спрямо август до 96,3 млрд. долара, заяви министерството на труда в сряда. Износът на стоките е спаднал с 4,7%, а вносът се е повишил с 0,5% на месечна база.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до 1,57%.

Доларовият индекс отчита спад от 0,14% до 93,82 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижава с 1,3% до 85,25 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол WTI отчита спад от 1,13% до 83,69 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,1% до 1791,40 долара за барел.

*Информацията е актуална към 17:10 ч. българско време.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Nasdaq записа най-лошата си седмица от 2020 г.