IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AMD даде поредна смела прогноза

Приходите на компанията, свързани с центровете за данни, са се удвоили

14:03 | 27.10.21 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на AMD Лиса Су. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Главният изпълнителен директор на AMD Лиса Су. Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на полупроводници Advanced Micro Devices (AMD) даде силна прогноза, подсказваща, че увеличаването на пазарния дял, особено в областта на сървърите, помага на компанията да компенсира недостига на доставки на чипове, пише Bloomberg.

Приходите на компанията за четвъртото тримесечие ще бъдат около 4,5 млрд. долара, плюс или минус 100 млн. долара, обяви базирана в Санта Клара, Калифорния, AMD. Средната прогноза на анализаторите е за 4,25 млрд. долара.

Производителят на чипове е напът да надмине по-ранната прогноза и да отчете 65% ръст на приходите от продажби за 2021 г., обяви той.

Под ръководството на главния изпълнителен директор Лиса Су 52-годишната компания преживява един от най-силните си периоди, предлагайки продукти, които са равностойни или изпреварват тези на по-големия конкурент Intel. Растежът на AMD подсказва, че компанията увеличава пазарния си дял.

Продажбите, свързани с центрове за данни, през периода до 25 септември са се увеличили повече от два пъти спрямо година по-рано, обяви AMC.

„Центровете за данни се представиха много добре и наблюдаваме голямо търсене“, коментира Су пред анализатори.

Въпреки че компанията не разкрива конкретните си цели, лидерът на AMD заяви, че очаква търсенето да остане силно през 2022 г. Пазарът на персонални компютри ще остане без изменения, допълва Су, като според нея това ще се дължи на проблемите с доставките на някои компоненти. По думите на Су търсенето на чипове за конзоли за видео игри ще нарасне.

Полупроводниците на AMD се произвеждат от Taiwan Semiconductor Manufacturing, която изпревари Intel по продуктови технологии. TSMC също така доставя и на Apple, Qualcomm, Nvidia и много други технологични компании, но в момента тайванската компания също се бори да отговори на голямото търсене.

AMD отчете 923 млн. долара, или 75 цента на акция, нетна печалба за третото тримесечие спрямо 390 млн. долара, или 32 цента на акция, за същия период година по-рано. Приходите са нараснали с 54% до 4,31 млрд. долара.

Цената на акциите на AMD остана почти без промяна по време на следборсовата търговия, след като завърши борсовия ден в Ню Йорк на ниво от 122,93 долара. От началото на годината стойността на книжата на компанията се е увеличила с 34 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още