IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задграничните покупки с карти Visa са нараснали с 38%

Международните пътувания се възстановяват, но не с достатъчно бърз темп за Visa

11:11 | 27.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителите постепенно се завръщат към летенето, но не достатъчно бързо за Visa.

Въпреки че разходите в чужбина с карти на компанията са нараснали с 38% през фискалното четвърто тримесечие на компанията, повече, отколкото очакваха анализаторите, фирмата предупреди, че широкоразпространеното затваряне на границите все още се явява пречка. Пътуването в чужбина вероятно няма да достигне нивата отпреди пандемията до лятото на 2023 г., заяви главният финансов директор Васант Прабу.

“Задграничните пътувания се възстановяват добре, но все още са далеч под нивото си отпреди Covid, а темпът на възстановяване зависи от отварянето на границите“, коментира Прабу пред анализатори. „Вариантите на Covid все още са сред нас, а ваксинационните нива остават ниски в големи части на света. Предвид тези фактори прогнозирането на траекторията на завръщането към нормалността остава трудно“.

Трансакциите в чужбина са особено важни за Visa, защото мрежата може да начислява по-високи такси за тези покупки. Като цяло Visa очаква, че приходите ѝ за фискалната 2022 г. ще нараснат с около 15-16%. Анализаторите прогнозират 20% ръст.

Цената на акциите на Visa се повиши с 4,1% до 222,22 долара по време на следборсовата търговия в Ню Йорк. От началото на годината стойността на книжата на компанията е нараснала с 6% спрямо 22% ръст за S&P 500 Information Technology Index.

За фискалното първо тримесечие Visa прогнозира, че приходите ѝ ще нараснат със 17-19% на годишна база. Анализатори, включени в проучване на Bloomberg, смятат, че ръстът ще е 22%.

Правителствата по света започнаха да премахват ограниченията върху пътуванията, а ваксинационните кампании набраха сили на развитите пазари, което позволи на потребителите отново да започнат да пътуват. Като се изключи влиянието на валутните колебания, общите разходи в мрежата на Visa са нараснали със 17% до 2,78 трлн. долара през отчетния период, завършил на 30 септември, на годишна база, обяви компанията. Сумата се оказа малко под средната прогноза на анализаторите за 2,79 трлн. долара.

Visa заяви, че приходите ѝ за тримесечието са нараснали с 29 на сто до 6,6 млрд. долара спрямо същия период на миналата година. Въпреки че това надмина очакванията, мрежата за разплащания предупреди, че ще започне да харчи повече както за маркетинг, така и за технологични платформи.

Нетната печалба на Visa е нараснала с 68% до 3,6 млрд. долара, или 1,65 долара на акция, през тримесечието. Като се изключат еднократните елементи печалбата е 1,62 долара на акция. Това е над средната прогноза на анализаторите за 1,54 долара на акция по данни на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още