IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите данни за търговията на дребно помрачиха настроенията на Wall Street*

Технологичните акции започват сесията разнопосочно, след като Facebook обвини Apple в злоупотреба с пазарното си положение

18:11 | 16.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето щатски борсови индекси откриват днешната сесия на червена територия, след като настроенията на инвеститорите, фокусирани върху продължаващия дебат за нови държавни стимули, бяха помрачени от слабите данни за търговията на дребно, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,09% до 30 171,93 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва ръст от 0,02% до ниво от 3695,45 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтрива 11,08 пункта, или 0,09% от стойността си, понижавайки се до равнище от 12 583,98 пункта.

Politico съобщи, че Конгресът на САЩ се приближава до сделка за нов пакет от стимули за бизнеса и обществеността в размер на 900 млрд. долара, който ще включи и нов кръг от директни плащания за потребителите. Новите мерки обаче изключват защитата бизнеса от съдебни дела, свързани със заразени с коронавирус служители или клиенти, както и подкрепа за щатските и местни власти.

Новината беше публикувана, след като говорителят на Камарата на представилите Нанси Пелоси, лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл и други лидери от Конгреса се срещнаха, за да обсъдят двупартийния пакет.

„Оптимист съм, че ще успеем да се разберем скоро“, заяви Макконъл след снощната среща.

щатски щатски

За последното денонощие САЩ отчитат 215 400 нови случаи на коронавирус, както и средно 2300 загинали за седмицата вследствие на болестта.

Инвеститорите обръщат внимание и на данните за търговията на дребно в САЩ. От Министерството на търговията обявиха, че продажбите в сектора са се свили с 1,1% през ноември. Икономистите очакваха понижение от 0,3 на сто.

Фокусът на трейдърите е насочен и към края на двудневното заседание на Федералния резерв, който трябва да предостави по-късно днес първия сигнал за това как коронавирусната ваксина е променила икономическите перспективи в САЩ и дали бизнесът, работниците и семействата се нуждаят от повече помощ от централната банка, докато ваксинацията обхване по-голяма част от населението. 

В тримесечните икономически прогнози, публикувани за последно през септември, служителите на Фед прогнозираха, че икономиката ще се разшири с 4% през следващата година, а равнището на безработица ще спадне до 5,5%. Анализаторите очакват данните да бъдат ревизирани в положителна посока, т.е. да има по-голям икономически ръст и по-голям спад на безработицата.

Акциите на Microsoft и Amazon поскъпват съответно с 1,08% и 0,93 на сто, докато тези на Apple и Alphabet поевтиняват с 0,58% и 0,21 на сто. Цената на акциите на Facebook отчита лек ръст от 0,08 на сто.

Компанията на Марк Зукърбърг обвини обвини Apple, че използва властта си, за да „вреди на разработчици и потребители“, след като Европейската комисия представи предложението за нови правила в сферата на цифровите технологии.

„Надяваме се, че Законът за цифровите пазари ще постави ограничения и на Apple”, коментира говорител на Facebook. „Apple контролира една цяла екосистема от устройства до магазин за приложения и приложения, като използва тази власт, за да ощетява разработчици и потребители, както и големи платформи като Facebook”, посочиха от компанията.

Apple и Facebook влязоха в спор, откакто компанията на Тим Кук обяви, че въвежда инструмент за неприкосновеност, който позволява на потребителите да блокират възможността на рекламодателите да ги следят в различни приложения. Когато тази опция беше обявена, Facebook, която печели от продажбата на реклами, заяви, че от това решение ще пострадат разработчиците. Apple отговори: „Когато инвазивното следене е ваш бизнес модел, обикновено не приветствате прозрачността и избора на клиентите“.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нараства съответно до 0,923% и 1,668 на сто.

При валутната търговия доларовият индекс отчита спад от 0,24% до 90,26 пункта.

На петролните пазари цената на сорта Брент се понижава с 2 цента до 50,74 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се търгуват при цена от 47,62 долара за барел.

При търговията с благородни метали цената на златото нараства с 0,4% до 1861,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още