IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 достигна нов рекорден връх

Преобладаващият оптимизъм в търговията и силните отчети подкрепиха и другите два основни щатски индекса

23:56 | 08.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните щатски индекси завършиха седмицата с лек ръст и достигнаха нови рекордни върхове, а Wall Street слага край на седмица, в която оптимизмът в търговията предизвика масово преориентиране от облигациите към акциите, предава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 прибави 0,25% към стойността си и достигна ниво от 3093,08 пункта благодарение на ръста при технологичния и здравния сектор. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 6,44 пункта и завършва седмицата на равнище от 27 681,24 пункта, подкрепен от поскъпването на книжата на Disney. Технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза ръст от 0,5% до 8475,31 пункта.

Wall Street постигна и пореден седмичен ръст. Широкият измерител S&P 500 се повиши за пета поредна седмица, като прибави 0,9% към стойността си. Nasdaq отбеляза ръст от 1,1%, което е шесто поредно седмично повишение. Dow е в серия от три поредни покачвания за седмицата, напредвайки с 1,2%.

„Говоренето в областта на търговията изглежда се доближава до някаква форма на „споразумение от първа фаза“ въз основа на новините през последно време. Вече сме гледали този филм, така че не сме готови да обявим сделката за постигната“, коментира Майкъл Шумахер, глобален ръководител на лихвената стратегия в Wells Fargo Securities.

Говорител на китайското министерство на търговията заяви в четвъртък, че Китай и САЩ са се договорили да отменят поетапно съществуващи мита. Официален американски представител също каза, че двете страни са се съгласили да отменят налозите на траншове.

Нагласите на инвеститорите за поемане на рискове и подобряването на тона в областта на търговията се отразиха на облигациите. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа скочи с над 15 базисни пункта по време на вчерашната търговия, което беше най-голямото й повишение от президентските избори през 2016 г. насам

Доходността по 10-годишните облигации днес достигна 1,94%, а тази по 30-годишните държавни ценни книжа отбеляза ръст до 2,422%.

Нагласите бяха подкрепени тази седмица и от корпоративните отчети, повечето от които надминаха очакванията на анализаторите. От 452 компании от S&P 500, които са обявили резултатите си до момента, 74% са надхвърлили прогнозите, сочат данни на FactSet.

Disney обяви по-добри от очакванията данни за тримесечието, което увеличи цената на акциите й с 3,8%. Приходите на компанията от медийния й сегмент надминаха очакванията на анализаторите, анкетирани от FactSet, а продажбите в тематичните паркове, студийните развлечения и ориентирания директно към клиентите бизнес също надминаха очакванията. Цената на акциите на компанията беше подкрепена и от нарастващия ентусиазъм около пускането следващата седмица на Disney+.

Днес Тръмп попари оптимизма за скорошно разрешаване на търговския спор между САЩ и Китай, като заяви, че не се е съгласявал с отмяна на съществуващи мита. Основните щатски индекси достигнаха най-ниското си ниво за деня след изявлението му.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, нараства с 0,24% до 98,38 пункта. Еврото поевтинява с 0,27% до 1,1018 долара. Паундът отписва 0,30% от стойността си до 1,2775 долара, а спрямо йената щатските пари поевтиняват леко с 0,04% до 109,23 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола ограничи загубите в петък, като най-сетне приключи сесията с ръст, придружен с повишение за цялата седмица. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, прибавиха 26 цента към стойността си до 62,56 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 9 цента до 57,24 долара за барел, достигайки 6-седмичен връх.

Цената на златото се понижи с 0,25% до 1462,8 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още