IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп е против пълно премахване на митата върху китайски вносни стоки

Американският президент попари надеждите, че САЩ ще направят подобна отстъпка, за да гарантират постигането на търговско споразумение

18:50 | 08.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ не са се съгласявали да отменят всички мита върху Китай, с което попари надеждите, че Вашингтон ще направи такава отстъпка, за да гарантира постигането на търговско споразумение, предава Bloomberg.

„Те биха искали отмяна на митата, аз не съм се съгласявал“, каза Тръмп пред репортери. „Китай иска да получи отмяна на част от митата, не пълна отмяна, защото те знаят, че няма да го направя“, допълни американският президент.

Доходността по американските държавни ценни книжа се повиши, а основните щатски индекси поеха в посока надолу, тъй като изявлението на Тръмп намали нарастващия оптимизъм относно перспективите за примирие.

Вчера се появиха признаци, че двете страни вървят към постигане на сделка от първа фаза, която ще включва отмяна на митата. Говорителят на китайското министерство на търговията Гао Фен заяви, че преговарящите са провели разговори и „са се съгласили да отменят поетапно допълнителните мита на фона на напредъка по споразумението“.

Съветникът по икономическите въпроси на Белия дом Лари Кудлоу също заяви в четвъртък, че „ако има първа фаза на търговско споразумение, то ще включва спогодба за митата и отстъпки“.

Тръмп заяви днес, че САЩ все още не са постигнали споразумение и подчерта, че няма да отмени всички мита. Има очаквания, че митата, които трябва да влязат в сила на 15 декември и ще засегнат популярни потребителски стоки като смартфони и играчки, ще бъдат отменени в рамките на първоначална сделка. Но много налози остават в сила, включително мита от 15% върху допълнителни стоки на стойност 110 млрд. долара, които влязоха в сила на 1 септември.

Китайският износ и внос продължиха да се свиват през октомври макар и по-леко от очакванията на икономистите, показаха публикувани в петък данни.

Ескалиращата търговска война между двете страни се отрази и на американското промишлено производство и инвестициите на бизнеса.

Тръмп постави отново и въпроса за локацията на подписването на сделка с китайския му колега Си Дзинпин.

Първоначално се очакваше двамата лидери да се срещнат на международна среща на върха в Чили този месец, но тя беше отменена заради протести в столицата Сантяго.

„Ако приемем че постигнем споразумение, не обичам да говоря за нещата, преди да са се случили, но може да изберем Айова“, каза Тръмп в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още