IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай се договориха за поетапна отмяна на двустранните мита

Ако новината бъде потвърдена и от Вашингтон, подобно споразумение би могло да послужи като „пътна карта“ за деескалиране на търговската война

12:09 | 07.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ и Китай са постигнали споразумение за отмяна на двустранните мита, които страните си бяха наложили взаимно, като това ще става на фази на фона на продължаващата работа за постигане на търговско споразумение. Това съобщи говорител на китайското министерство на търговията.

„През последните две седмици водещите преговарящи имаха сериозни, конструктивни дискусии и се договориха да премахнат допълнителните мита на фази, тъй като е постигнат напредък по споразумението“, заяви Гао Фен, цитиран от Bloomberg.

По думите му, ако Пекин и Вашингтон постигнат споразумение, то двете страни трябва да отменят съществуващите допълнителни налози в същите пропорции.

Ако новината бъде потвърдена от САЩ, подобно споразумение би могло да послужи като „пътна карта“ за деескалиране на търговската война, която хвърли сянка върху световната икономика. Едно от основните искания на Китай от началото на преговорите беше за премахване на митата, наложени от администрацията на президента Доналд Тръмп, които към момента са в сила за по-голяма част от китайския износ за САЩ.

На фондовите борси новината се прие радушно. Хонконгският бенчмарк Hang Seng Index отбелязва ръст от 0,57%, а юанът засили позициите си.

„Въпросът сега е за какво всъщност са се договорили двете страни – фокусът на пазара се измести към това как САЩ може да реагират на китайските изказвания за митата тази вечер или през идните дни“, посочва Томи Сие, икономист на Oversea-Chinese Banking Corp. „Инвеститорите все още са предпазливи“, допълни той.

Пекин и Вашингтон продължават преговорите си за това дали и кога ще бъде подписано споразумението за първа фаза от търговската сделка. Гао заяви по време на пресконференцията, че към момента няма повече яснота за мястото или датата.

Предложените от Белия дом локации в САЩ са били отхвърлени, посочва запознат, според когото в момента се обсъждат места в САЩ и Европа.

В четвъртък Пекин осъди трима китайски граждани за внасяне на фентанил в САЩ – един от най-високопрофилните ходове в борбата с опиатната епидемия, която Тръмп превърна в основна част от преговорите с Китай.

През последните дни администрацията във Вашингтон изрази оптимизъм, че първата фаза на търговското споразумене може да бъде завършена още този месец, което помогна за поредните рекордни ръстове на фондовите пазари.

Но като се имат предвид предишните положителни сигнали, които впоследствие се оказаха „фалшива тревога“, то сега инвеститорите предпочитат да изчакат за още потвърждения на постигнатия напредък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още