IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 приключи 2021 г. с ръст от почти 27%

Dow и Nasdaq също изпратиха трета поредна година на ръстове, съответно с повишения от 18.73% и 21,39

23:12 | 31.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Последният ден за годината на пода на борсата в Ню Йорк. <em>Снимка:&nbsp;</em><em>Michael Nagle/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Последният ден за годината на пода на борсата в Ню Йорк. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg 

В последния ден на борсовата търговия през 2021 г. акциите в САЩ се колебаеха около равнището, на което затвориха предния ден в един тих финал на годината на многократни рекорди на Wall Street заради ниските лихвени проценти и разпространяването на ваксините срещу Covid-19.

И трите основни индекса отвориха сесиите си в петък с понижения. S&P 500 и Dow Jones Industrial Average се колебаеха между малки печалби и загуби, докато траеше новогодишната търговска сесия. В крайна сметка и двата индекса се понижха леко - за индекса на сините чипове спадът бе с  59,78 пункта, или 0,16%, до 36 338.30 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 се сви с 0,26% до 4 766,18 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се сви леко с 0,61% до 15 644,97 пункта.

„Типично за пазара е да се понижи малко в последния ден на годината", казва Томас Хайс от Great Hill Capital. В Европа днес търговия имаше във Франция, Белгия и Великобритания, макар и при съкратени сесии. Dax вече се беше сбогувал с 2021 г. в четвъртък.

Още преди приключването на търговията на Wall Street се очертаха признаци за година със значително нарастване на курсовете и от двете страни на Атлантическия океан. В Европа широкият индекс STOXX 600 се повиши с 22% за годината, което е вторият най-голям ръст от 2009 г. Сред водещите индекси на отделните държави най-добре през 2021 г. се представи френският CAC40 с плюс от 29%, пред Dax с 16% и британския FTSE с 14%. 

Всички основни индекси в САЩ се отчетоха с двуцифрени ръстове през тази година, тъй като световната икономика започна да се възстановява след блокиранията през 2020 г., а Федералният резерв запази мерките за подкрепа, въведени за първи път в началото на пандемията. Ето как изглежда годишната равносметка за САЩ: Dow Jones нарасна с 18,73%, Nasdaq - с 21,39%, а S&P - с 26,89%.

В последния ден на годината акциите в сектора на комуникационните услуги се понижиха с 0,7%. Компанията майка на Facebook Meta Platforms отчете понижение с 2,23%, докато Alphabet загуби 0,92%, а Netflix отстъпи с 1,58%.

Някои от т. нар. меме акции също бяха на червено, което предполага, че някои инвеститори са прибрали печалби и там. Книжата на AMC Entertainment Holdings се обезцениха с 5,91% в петък, след като поскъпнаха повече от десетократно през тази година. Акциите на GameStop, които поскъпнаха с повече от 700%, се понижиха с 4,47%.

Междувременно акциите на производителите на ваксини поскъпнаха. Pfizer добави 1,1% след като британският регулатор по лекарствата одобри пероралното антивирусно хапче срещу Covid-19, както и след признаците, че здравните власти в САЩ могат да одобрят бустерни ваксинации срещу вируса за 12-15-годишни деца още през следващата седмица. Този месец Pfizer съобщи, че Paxlovid е показало близо 90% ефективност в предотвратяването на хоспитализации и смъртни случаи при пациенти с висок риск, а данни от проведени напоследък лабораторни изследвания показват, че лекарството запазва ефективността си срещу бързо разпространяващия се вариант омикрон на коронавируса.

Moderna също отчете ръст - с 0,95%.

Акциите на Ford Motor се озоваха начело на S&P 500, като добавиха 1,44%. Акциите на автомобилния производител, които бяха фаворит сред дребните инвеститори през цялата година, се повишиха с близо 140% през тази година и постигнаха най-големия си годишен ръст от 2009 г. насам.

Подиндексът на производителите на потребителски стоки добави 0,6%, а този на фирмите за недвижими имоти се повиши с 0,7%.

На пазарите на облигации доходността върху 10-годишните американски бонове се задържа на ниво от 1,514%. Доходността се повиши с 0,601 процентни пункта през тази година, което е най-голямото годишно увеличение от 2013 г. насам според Dow Jones Market Data. Инвеститорите разпродаваха държавни облигации, което доведе до повишаване на доходността, тъй като притежаването на облигации, чиято доходност е по-ниска от инфлацията, означава фиксиране на загуба. Доходността и цените се движат обратнопропорционално.

Експертите не очакват ралито на акциите да продължи в началото на 2022 г. Въпреки това те все още виждат възможност за подобрение през следващата година, дори и да не се стигне до подобни големи скокове като през 2021 г. 

„Тъй като паричната подкрепа отслабва, а пандемията не е приключила, през следващата година е по-вероятно да има едноцифрени увеличения", обясни наскоро Роберт Грайл от Bankhaus Merck Finck.

„2021 г. бе още една необикновена година за щатските капиталови пазари“, написа в своя бележка Крис Хейвърленд от Wells Fargo Investment. „Пазарите бяха подкрепени от насърчаващите новини около пандемията и от силноприспособимите фискални и парични политики“, допълва Хейвърланд.

По думите му силните корпоративни приходи също са спомогнали за ръста в индексите. Прогнозираният годишен темп на растеж на приходите се равнява на 45,1 на сто, според данни на FactSet. Това би било най-големият годишен ръст от 2008 г. насам, когато FactSet започна да води статистика за показателя.

„Възстановяването на икономиката и на приходите, започнало през 2020 г., се пренесе и в 2021 г., което доведе капиталовите пазари до рекордно високи стойности. И докато възвръщаемостта през 2020 г. бе предизвикана от множествена експанзия в съотношението между цена и приходи, то възвръщаемостта през 2021 г. бе предизвикана от ръст в приходите“, казва още Хейвърланд.

S&P 500 отчете трета поредна година на ръстове. Най-добре представилите се сектори в показателя за 2021 г. са енергийният сектор и този на недвижимите имоти като всеки от тях е отбелязал ръст от над 40%. Ръстът при технологиите и финансовия сектор също е над 30 на сто.

Технологичният измерител Nasdaq пък отчете деветата година на повишения от общо десет последни. Компании като Alphabet, Apple, Meta Platforms и Tesla поведоха основните печеливши в Nasdaq.

Все по-често индексите отчитаха рекорди. От ноември 2020 г. насам S&P 500 е отбелязвал поне по едно ново рекордно затваряне всеки месец. Най-дългият период без нов връх беше 33 търговски дни между рекордните затваряния на 2 септември и 21 октомври.

Много от инвеститорите и стратезите са в очакване на по-затегнати условия през 2022 г., когато Фед ще забави покупките по пандемичната програма за изкупуване на облигации и ще търси начин да се справи с инфлацията.

„Смятам, че ситуацията ще се усложни през втората половина на 2022 г. И все пак мисля, че ще има достатъчно пазар за индексите през следващата година“, заяви професорът по финанси в Wharton Джеръми Зиигъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още