IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете за икономиката и инфлацията помрачиха настроението на Wall Street

На стоковите пазари цената на петрола отчете силно понижение до под 100 долара и за двата основни сорта.

23:30 | 12.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на Wall Street завършиха борсовата сесия във вторник с понижения на фона на притесненията за световната икономика, които развалиха апетита на инвеститорите за риск, и очакванията за ключови данни за инфлацията в САЩ в сряда, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се сви 190 пункта (0,6%),  изтривайки предходните си ръстове. От своя страна широкият измерител S&P 500 намаля с 0,9%, а технологичният Nasdaq Composite с 1%.

По-рано през сесията ръстът на Dow достигна над 170 пункта, а S&P и Nasdaq се движеха между повишенията и пониженията.

Интересът на инвеститорите към по-рискови активи като акциите намаля за сметка на сигурни убежища като американските държавни ценни книжа. Доходността по 10-годишните облигации спадна с 6 базисни пункта до 2,963%, а тази по 2-годишните облигации намаля до 3,043%.

На стоковите пазари цената на петрола отчете силно понижение до под 100 долара и за двата основни сорта. Фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняха с над 8% до 95,61 долара за барел, а тези върху международния бенчмарк Брент със 7,4% до 99,13 долара за барел.

Златото също изгуби 0,5% от цената си до 1723,2 долара за тройунция.

Някои технологични акции отчетоха възстановяване във вторник, но впоследствие изтриха ръстовете. Книжата на Salesforce и Microsoft отписаха по над 4%, а тези на Amazon и Netflix съответно 2,3% и 1,6%.

Тези на Twitter обаче поскъпнаха с 4,3%, възстановявайки се от по-ранните понижения, след като стана ясно, че Илон Мъск се отказва от сделката за покупката на платформата.

Добро представяне записаха и акциите на самолетните компании, след като American Airlines съобщи, че очаква общите приходи за второто тримесечие да са над нивата от 2019 г. Компанията поскъпна с близо 10%. Книжата на United, Delta и Southwest прибавиха по съответно 8%, 6,2% и 4,6%.

Сезонът на отчетите вече започна отвъд Океана. PepsiCo постави началото с повишение на прогнозата за приходите тази година и по-добри от очакваното печалба и приходи. Това обаче не се отрази на представянето на книжата, които поевтиняха с 0,6%.по-късно през седмицата се очакват още данни от редица фирми, включително Delta Air Lines и JPMorgan Chase.

Доларовият индекс се повиши леко с 0,1% до 108,15 пункта. Това представяне докара еврото близо до паритет с щатските пари и до най-ниското му равнище от 2002 г. на фона на растящите рискове от рецесия в Европа

Измерителят прибавя 13% от началото на годината. Няколко стратези от Wall Street вече предупредиха, че поскъпването на американската валута може да се окаже проблем за предстоящите идните месеци корпоративни данни.

Инфлацията също остава на радара на инвеститорите тази седмица. В сряда се очакват данните за индекса на потребителските цени за юни. Прогнозите са, че ръстът на цените, включително тези за храните и енергията, ще е 8,8% спрямо 8,6% през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още