Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Технологичните гиганти дадоха тласък на щатските индекси

Шест от 11-те сектора в S&P 500 записаха ръст

Технологичните гиганти дадоха тласък на щатските индекси

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси постигнаха ръст в четвъртък, възстановявайки част от загубите от предходната сесия, тъй като книжата на големи технологични компании поскъпнаха преди отчетите им за тримесечието, предава CNBC. Нагласите бяха подкрепени и от по-добри от очакванията икономически данни.

Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 1,2% и достигна ниво от 3310,11 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 1,6% до ниво от 11 185,59 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 139,16 пункта и приключи деня на равнище от 26 659,11 пункта. В четвъртък Dow записа първия си дневен ръст от пет дни. S&P 500 прекъсна тридневния си спад.

Книжата на Amazon и Apple поскъпнаха със съответно 1,5% и 3,7%. Цената на акциите на Alphabet скочи с 3,1%, а тази на Facebook – с близо 5%. Шест от 11-те сектора в S&P 500 постигнаха ръст от над 1%, включително технологичният сектор и комуникационните услуги. Същевременно книжата на Netflix поскъпнаха с над 5%, след като компанията съобщи, че ще увеличи цените за американските си абонати.

Amazon и Alphabet публикуваха по-добри от очакванията резултати след края на борсовата търговия наред с Facebook. Apple трябва да обяви отчета си по-късно тази вечер.

Очакванията за печалбите на големите технологични компании бяха високи предвид значителната им оценка в сравнение с по-широкия пазар.

„Очакванията винаги ще са високи, когато цената на акциите е близо до 52-седмичен връх, но това са качествени компании“, коментира Нейт Фишър, главен инвестиционен стратег в компанията Strategic Wealth Partners.

Над 260 компании от S&P 500 са обявили резултатите си за третото тримесечие до момента. От тях 85% са постигнали по-силни от очакванията печалби, сочат данни на Refinitiv. Въпреки високите очаквания обаче цената на акциите на редица компании се понижи, след като те обявиха резултатите си за тримесечието.

В макроикономически план брутният вътрешен продукт на САЩ е нараснал с 33,1% на годишна база през третото тримесечие, което е най-бързият растеж в историята. През второто тримесечие икономиката отбеляза спад от 31,4%. Скокът през третото тримесечие беше по-голям от очакваните 32% от анкетирани от Dow Jones икономисти.

„Като цяло първоначалното възстановяване на БВП след вдигането на блокадите от първата вълна беше по-силно от очакванията. Но през последните дни случаите на коронавирус достигат рекорден връх, а допълнителни фискални стимули едва ли ще дойдат поне до началото на идната година, така че растежът по-нататък ще е много по-бавен“, коментира Пол Ашуърт, главен икономист за САЩ в Capital Economics.

В същото време броят на заявленията за помощи при безработица, подадени за първи път, намаляха за втора поредна седмица и достигнаха най-ниското си ниво от март насам. Седмичните заявления са достигнали 751 хил. в седмицата до 24 октомври, което е под очакванията на Dow Jones за 778 хил.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годшните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 0,831% и 1,609%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е нагоре с 0,56% до 93,93 пункта. Еврото остана почти на нивото си от сряда спрямо долара от 1,167 долара, а паундът поевтиня с 0,07% до 1,292 долара. Спрямо йената щатските пари отбелязаха минимален спад от 0,01% до 104,62 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола намаля с над 3%, като продължи резкия си спад от предходния ден заради потенциалните последици от възобновените коронавирусни блокади върху търсенето на петрол.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 3,76% до 37,65 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 3,26% до 36,17 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отписаха 0,6% от стойността си до 1868 долара за тройунция.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Байдън вероятно няма да спаси "Северен поток 2"