Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Заявленията за помощи при безработица в САЩ са намалели повече от очакваното

Въпреки спада в седмичните заявления те остават повече от три пъти над нивото си отпреди кризата

Заявленията за помощи при безработица в САЩ са намалели повече от очакваното

Снимка: Bloomberg

Броят на американците, подали нови заявления за помощи при безработица, е намалял с повече от прогнозираното през миналата седмица, което предполага, че пазарът на труда остава на пътя към постепенно подобрение, макар и все още далеч от своето предпандемично ниво, съобщава Bloomberg.

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица са 751 000 през седмицата, приключила на 24 октомври, което е с 40 000 по-малко от предходната седмица, показват данните на Министерството на труда в четвъртък.

Данните показват още, че броят на хората, получаващи помощи след първата седмица на обезщетения, намалява със 709 000 до 7,76 милиона през седмицата, приключила на 17 октомври.

И все пак броят на американците в програмите за спешна помощ расте, тъй като много безработни изчерпаха възможността за редовни държавни помощи.

Данните се възприемат като своеобразна моментна снимка на пазара на труда преди изборите следващия вторник, като говорят за постепенно подобряване. Независимо от това новите случаи на коронавирус в цялата страна и блокирането на новите фискални стимули заплашват да ограничат по-нататъшното възстановяване.

Данните от по-рано днес показаха рекорден темп на растеж на американската икономика през третото тримесечие от 33,1%. Но въпреки този неочакван ръст нивото на брутния вътрешен продукт все още е под своя връх отпреди пандемията. По същия начин, въпреки че седмичните заявления за безработица са намалели значително от април, те остават повече от три пъти над нивото си отпреди кризата.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow не можа да се задържи на историческия си връх от 30 000 пункта