IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на American Airlines се повиши

Ниските цени на горивата и засиленото търсене се отразиха положително върху печалбата

18:02 | 24.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

American Airlines Group Inc. е поредният голям американски превозвач, който съобщава за ръст в печалбата си за първото тримесечие в резултат на силното вътрешно търсене и спада в цените на горивата, съобщава Bloomberg.

В петък авиокомпанията обяви, че печалбата без еднократни ефекти възлиза на 1,2 млрд. долара, или 1,73 долара на акция, което е три пъти повече от миналата година. Това надхвърля прогнозите от 1,70 долара на акция. Продажбите са спаднали с 1,7% до 9,83 млрд. долара, което съвпада с прогнозите на анализаторите.

American Airlines е последната от шестте най-големите американски авиолинии, която според събраните от Bloomberg данни ще достигне рекордните 2,9 млрд. долара печалба. По-доброро представяне в Северна Америка контрастира на резултатите на някои от международните пазари, където силният долар и слабото търсене се отразиха негативно на продажбите.

Макар основното търсене да остава на добро ниво, влияние върху резултатите от първото тримесечие на 2015 имат конкуриращият се ръст на капацитета, по-силният американски долар и по-слабата икономика в Латинска Америка“, се казва в изявлението на авиокомпанията.

Приходите от пътник за свободно място на миля на American Airlines в Латинска Америка са спаднали с 6,2%, а пътническият трафик - с 5,8%, основно заради негативното влияние на силния долар върху търсенето. От другата страна на Тихия океан приходите от пътник за свободно място на миля са спаднали с 6,9% на фона на засилената конкуренция и ръста от 35% на трафика.

Прогнозите на American Airlines са, че макар според първоначалните планове вътрешният капацитет на компанията да трябваше да нарасне с 3%, увеличението ще е със стойности между 2 и 3%. Броят на местата също ще отчете ръст от 2% в сравнение с по-ранните оценки за растеж между 2 и 3%.

Разходите за повечето самолети на American Airlines спаднаха с цели 43% за последната година, след като средната цена на галон гориво падна почти двойно, достигайки 1,83 долара на галон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още