IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Драги трябва да е начело на Фед, не Пауъл

Президентът също така заплаши Китай с нови мита, ако не бъде доволен от срещата си със Си Дзинпин в събота

17:40 | 26.06.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги би трябвало да определя паричната политика в САЩ, „вместо нашият човек на Фед“, визирайки гуверньора Джером Пауъл.

Президентът също така наблегна на това, че той има правото да понижи в длъжност или дори да уволни ръководителя на централната банка.

„Никой никога не беше чувал за него преди, а сега аз го създадох и той иска да покаже колко е корав“, заяви Тръмп в интервю за Fox Business Network, цитиран от Bloomberg. „Добре, нека видим колко корав е. Той не върши добра работа“, допълни президентът.

Тръмп продължава с поредицата си от остри критики срещу Фед и неговото ръководство, след като през миналата година централната банка увеличи на няколко пъти водещата си лихва, която все още не е намалила. Миналата седмица ръководството на Федералния резерв обяви, че запазва основните ставки без промяна, но намекна за възможно понижение още през юли.

По-рано през седмицата Тръмп сравни централната банка с „инатливо дете“ заради отказа ѝ да разхлаби паричната политика.

В интервюто си за Fox президентът отново посочи, че разполага с правомощията да понижи в длъжност гуверньора на Фед или дори да го уволни. Въпреки това той заяви, че никога не е имал намерение да предприема подобни действия.

В изказване от вторник Пауъл наблегна на важността от независимост на централната банка. „Фед е изолиран от краткосрочен политически натиск – това, което често се определя като нашата независимост“, посочи Пауъл. „Конгресът избра да изолира Фед по този начин, тъй като е видял щетите, които често се получават, когато политиката (на централната банка – бел. ред.) се огъва пред краткосрочните политически интереси“, допълни още той.

Президентът не пропусна да коментира и темата за продължаващия търговски конфликт между САЩ и Китай. Тръмп посочи, че ако няма по-значителен напредък по постигането на търговско споразумение след предстоящата му среща с китайския лидер Си Дзинпин в Япония тази седмица, то ще бъдат наложени допълнителни мита върху китайски внос.

„Моят План Б за Китай е да взимаме милиарди, милиарди долари на месец (от страната – бел. ред.) и да правим все по-малко и малко бизнес с тях“, категоричен бе държавният глава.

По-рано президентът заплаши да увеличи митата върху китайски стоки за 300 млрд. долара, ако не остане доволен от срещата си със Си в рамките на форума на Г-20 в Япония. Двамата лидери се очаква да се срещнат в събота.

Въпреки заканите си Тръмп заяви пред Fox, че харесва Китай, както харесва и президентът Си Дзинпин, но според него страната се е възползвала от САЩ прекалено дълго време.

Президентът също така отново се оплака от това, което той определя като предразсъдъци срещу консервативно настроените гласове в социалните мрежи, като заяви, че американското правителство би трябвало да съди Google и Facebook.

Според него компаниите на социалните мрежи се ръководят от демократи, като по думите му Twitter по някакъв начин е успяла да направи по-трудно следването на неговия личен акаунт, от който той прави редовни изказвания.

Той заяви, че САЩ „трябва да съди“ Facebook и Google, допълвайки, че „може би ще го направим“, без обаче да уточнява по какви обвинения ще стане това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Слагай мита яко ! Искам стоките да се правят и в други държави освен Китай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 години
Страхотна идея. Марио Драги ще им разкаже играта за нула време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
Sakamano
преди 4 години
Ами взимайте го, а на нас ни дайте Пауъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още