Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Пауъл затвърди прогнозите за свиване на лихвите

Според гуверньора на Фед мнозина от ръководството на банката са на мнение, че нарастват шансовете за въвеждането на по-подходяща парична политика

Пауъл затвърди прогнозите за свиване на лихвите

Джером Пауъл по време на днешното събитие. Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че рисковете за отслабване на американската икономика са нараснали в последно време, затвърждавайки очакванията за намаляване на лихвите от централната банка.

„Отново се появиха конфликтни тенденции, като изглежда има напредък в превръщането на търговията във водещ фактор на несигурността и идващите данни увеличават подновените притеснения за силата на глобалната икономика“,  заяви управителят на Фед пред неправителствената организация Council on Foreign Relations в Ню Йорк, цитиран от Bloomberg.

По думите му мнозина от представителите на ръководството на Фед са на мнение, че нарастват шансовете за въвеждането на по-подходяща парична политика.

Неговите коментари повтарят тези, направени миналата седмица след срещата на Федералната комисия по отворените пазари. „Нещата, които казвам за паричната политика тук днес, трябва да са напълно в съответствие с посланието, което изпратих“ миналата седмица, посочи още той.

Все повече нараства консенсусът, че Пауъл и неговите колеги ще намалят лихвените проценти през идните месеци, след като търговските спорове продължават да влошават прогнозите за световната икономика.

В изказването си Пауъл не спомена по име президента Доналд Тръмп, който продължава да отправя остри критики към политиката на централната банка. Въпреки това гуверньорът подчерта важността на независимостта за институцията от каквато и да е било политическа намеса.

„Фед е изолиран от краткосрочен политически натиск – това, което често се определя като нашата независимост“, посочи Пауъл. „Конгресът избра да изолира Фед по този начин, тъй като е видял щетите, които често се получават, когато политиката (на централната банка – бел. ред.) се огъва пред краткосрочните политически интереси“, допълни още той.

Попитан по-късно за атаките на държавния глава, Пауъл отново наблегна на ползите от защитата на централната банка от политическа намеса, като този път подчерта също, че „ковачите“ на паричната политика също не са идеални. „Ние сме хора. Всички правим грешки“, посочи Пауъл.

Той отхвърли настрана аргументите на Тръмп и други политици, че Фед е сбъркал с увеличаването на лихвите миналата година. „Много неща се промениха от декември насам“, заяви Пауъл и допълни, че прогнозите за глобалния растеж са се влошили „значително“.

Той не пропусна да коментира и друга актуална за икономиката тема, а именно търговското напрежение. Компаниите наскоро са станали много по-разтревожени за влиянието на търговското напрежение върху техния бизнес, заяви Пауъл. Той допълни, че ограничените налични доказателства говорят за забавяне на инвестициите на бизнеса спрямо темпа им от по-рано през годината.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
julian12 до: Иван Митев
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Какво значи правилен и неправилен начин на работа на "Федералната резерва система"? Която не е нито федерална, нито резерв а още по малко система.
4
 
1
 
1
преди 3 седмици
Трайният обществен просперитет на САЩ зависи от устойчивата успешна работа на Федералната резервна система.
Поради сложността на стопанските процеси Федералната резервна система работи със съпътстващи щети. Сега САЩ страда от грешният начин на работа на Федералната резервна система и е с нарастваща заплаха за катастрофална криза.
Устойчивият обществен просперитет на САЩ е възможен с правилен начин за работа на Федералната резервна система.

Още от САЩ
Тръмп: Виждаме голям прогрес в разговорите с Иран