IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Фед трябва да намали значително лихвите

Реакцията на американския президент беше в отговор на решението на Австралийската централна банка да понижи лихвата до рекордно дъно

12:48 | 03.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп отново призова Федералния резерв да предприеме сериозни мерки за смекчаване на политиката, след като Австралийската централна банка понижи лихвените проценти до рекордно дъно заради последиците от епидемията с коронавирус, предава CNBC

Днес Австралийската централна банка намали основната си лихва с 0,5%, за да смекчи последиците за икономиката от новия коронавирус. Гуверньорът на банката Филип Лоу заяви, че епидемията ще нанесе „значителен“ удар на икономиката на страната.

Само няколко часа по-късно американският президент отговори в Twitter, като заяви, че гуверньорът на американската централна банка „нарече понижаването на лихвите погрешно още от първия ден“.

„Австралийската централна банка понижи лихвите и заяви, че вероятно ще смекчи още повече политиката си заради ситуацията с коронавируса в Китай и забавянето на икономиката… Други страни правят същото, ако не и повече. Нашият Федерален резерв ни кара да плащаме по-високи лихви от много други страни, когато трябва да плащаме по-малко“, каза Тръмп.

„Това тежи на нашите износители и поставя САЩ в неблагоприятно положение от гледна точка на конкурентоспособността. Трябва да е обратното. Трябва да смекчи и понижи значително лихвите“, допълни той.

Американският президент редовно критикува работата на Федералния резерв и гуверньора Джером Пауъл, тъй като смята, че понижаването на лихвите ще стимулира американската икономика. Банката, от своя страна, твърди, че взема политически решения въз основа на заетостта и данните за инфлацията.

На фона на разпространението на коронавируса в света и влиянието му върху различните икономики анализатори очакват централните банки да обявят парични стимули, за да помогнат за смекчаването на удара върху икономиката. Goldman Sachs съобщи в понеделник, че Федералният резерв вероятно ще намали лихвите с 50 базисни пункта на заседанието си през март.

В петък Пауъл заяви, че централната банка следи коронавируса и обеща да предприеме действия, ако е необходимо. Финансовите министри и централните банкери на различни страни ще проведат конферентен разговор днес, за да координират отговора си на епидемията с вируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още