IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Фед да саботира преизбирането на Тръмп?

Това ще елиминира президента като дългосрочна заплаха за икономиката, което е точно според мандата на централната банка

16:43 | 14.09.19 г. 4
<p>
	Според Бил Дъдли Фед трябва да предприеме по-твърда линия спрямо Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според Бил Дъдли Фед трябва да предприеме по-твърда линия спрямо Тръмп. Снимка: Ройтерс

Търговската война на американския президент Доналд Тръмп с Китай продължава да подкопава доверието на бизнеса и потребителите, като влошава икономическите перспективи. Това предизвикано бедствие в процес на развитие поставя дилема пред Федералния резерв: Трябва ли да смекчи щетите, предоставяйки компенсиращи стимули или да откаже да играе тази игра? 

Ако крайната цел е здрава икономика, Фед трябва сериозно да обмисли втория подход, пише за Bloomberg Бил Дъдли, бивш президент на клона на централната банка в Ню Йорк (2009-2018 г.)

Ръководителите на Фед обикновено приемат това, което се случва извън тяхната област, като даденост, и след това правят необходимите корекции за постигане на целите си за стабилни цени и максимална заетост. Те придават малка тежест на това как техните действия ще повлияят на решения в други области, като например правителствените разходи или търговската политика. Фед, например, не би стопирал намаляване на лихвите, за да принуди Конгреса да предостави фискални стимули. Това че централната банка остава над политическите конфликти й помага да запази своята независимост.

Така че според конвенционалната мъдрост, ако търговската война на Тръмп с Китай вреди на икономическите перспективи на САЩ, Фед трябва да отговори, като коригира подобаващо паричната политика - в случая чрез намаляване на лихвите. Но какво става, ако приспособителната политика на Фед насърчава президента да ескалира търговската война допълнително, увеличавайки риска от рецесия? Усилията на централната банка да смекчи удара може да не са просто неефективни. Те всъщност могат да влошат нещата.

Председателят на Фед Джером Пауъл намекна, че е наясно с проблема. По време на годишната конференция на централните банкери в Джаксън Хоул, щата Уайоминг, той отбеляза, че паричната политика не може „да осигури твърди правила за международната търговия“. Според мен това е скрита препратка към търговската война и предупреждение, че инструментите на Фед не са подходящи за смекчаване на щетите.

Фед обаче може да отиде много по-далеч. Представителите му биха могли да заявят изрично, че централната банка няма да спаси администрация, която продължава да провежда лоша търговска политика, като така дадат ясно да се разбере, че Тръмп ще отговаря за последствията от своите действия.

Такава по-твърда линия може да е от полза за Фед и икономиката по три начина. Първо, това ще обезкуражи по-нататъшната ескалация на търговската война чрез увеличаване на цената й за администрацията на Тръмп. Второ, такава линия ще потвърди независимостта на Федералния резерв чрез дистанциране от политиките на администрацията. Трето, тя би запазила така необходимите амуниции на Фед чрез въздържане от по-нататъшно намаляване на лихвите в момент, когато те вече са много ниски според историческите стандарти.

Разбирам и подкрепям желанието на служителите на Фед да останат аполитични. Но продължаващите атаки на Тръмп срещу Пауъл и срещу институцията като цяло правят това държане несъстоятелно. Централната банка е изправена пред избор: да позволи на администрацията на Тръмп да продължи по катастрофалния път на ескалация на търговската война или да изпрати ясен сигнал, че ако администрацията го направи, президентът, а не Фед, ще поеме рисковете - включително риска да не бъде преизбран.

Има дори аргумент, че самите президентски избори попадат в рамките на компетенциите на Фед. В крайна сметка преизбирането на Тръмп може да се каже, че представлява заплаха за САЩ и световната икономика, за независимостта на Фед и способността му да постига целите си за заетост и инфлация. Ако целта на паричната политика е да постигне най-добрите дългосрочни икономически резултати, централната банка трябва да помисли за това как нейните решения ще повлияят на изборите през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 4 години
разбира се, че може не знам това що за въпрос е ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 4
supertrader
преди 4 години
Импе ФЕД предизвикаха голяма икономическа депресия 2008-*** година, новоизбрания председател на ФЕД тогава с първата си реч пред конгреса като с искра запали огън. Икономиките още са в депресия а ниските лихви са индикатор за тяхното състояние, от икономика не разбираш. Но това че ФЕД навредиха на Америка е факт като и че протекционизма няма да им оправи икономиката. Китай си поддържа икономиката изключително с фискални стимули, САЩ имат големи държавни разходи и нищо не им пречи да ги покриват с новосъздадени пари а да си смъкнат данъците до нула и всички компании ще се върнат там. Проблема им е че те не искат това а да развият сега пък Индия, защото за индийските стоки мита няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 11
petyob
преди 4 години
голяма ирония е че нация която има световна доминация десетки години вече, и е толкова милиона, е избрала за "най-умен" измежду всички тях точно перчема, коляма пародия .. ами това е добре за нас, че да има нормализация -америка да не е толкова велика повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 29
Императорът
преди 4 години
Що за глупост?Тръмп ли е заплаха за щатската икономика или ФЕД? Всяка една графика на американските борсови индекси дава категорически отговор - под управлението на Доналдът те направиха исторически ръстове и счупиха ногократно всички рекорди, ВЪПРЕКИ че ФЕД увеличиха лихвите ДЕСЕТОКРАТНО !!!Протекционизмът, който налага Тръмп, се е доказал като най-добрата политика за защита на икономиката на една страна... или е по-добре америкинските производства да се прехвърлят в Китай, а китайските стоки да правят дъмпинг с ниските си цени в САЩ? Проблемите идват оттам, че предшествениците на Тръмп, най-вече администрацията на обонгото, наблюдаваха този гибелен процес без да реагират по никакъв начин !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още