IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп иска бързо прекратяване на НАФТА

Американският президент определи новия договор, подписан в Буенос Айрес, като много по-добър от споразумението НАФТА

14:09 | 02.12.18 г.
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп обясни, че иска Североамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), сключено през 1994 г. с Мексико и Канада, да се прекрати бързо, в полза на новата спогодба, подписана с двете страни, предаде Франс прес.

В самолета "Еър форс 1" на път за САЩ след срещата на върха на Г-20 в Аржентина вчера Тръмп заяви пред журналистите, че ще поиска официално от Конгреса да сложи край на НАФТА "в относително кратък срок".

Тази стъпка ще бъде последвана от шестмесечен период преди излизането на САЩ от споразумението, през който от Конгреса ще бъде поискано да одобри подписаното в петък ново тристранно Споразумение за свободна търговия САЩ-Мексико-Канада (ЮСМКА - USMCA).

При подписването в Буенос Айрес - победа за Тръмп след месеци напрегнати преговори, американският президент определи новия договор като "много по-добър от споразумението НАФТА", смятано от него като "пагубно" за американската икономика, тъй като е довело до закриването на милиони работни места, най-вече в автомобилната промишленост.

ЮСМКА предвижда регулации, които насърчават доставките на американски материали и компоненти, и клауза, задължаваща Мексико да увеличи заплатите в отрасъла.

"На НАФТА ще бъде сложен край и Конгресът ще може да избира между ЮСМКА или положението преди НАФТА, което работеше много добре", отбеляза Тръмп.

Вчера президентът каза, че няма да е трудно да получи одобрението на Конгреса, но някои членове от Демократическата партия, която ще контролира Камарата на представителите от януари, изразиха скептицизъм.

Новото споразумение все още е "в процес на изработване", заяви в петък новият председател на демократите в Конгреса Нанси Пелоси, избрана миналата седмица за партиен кандидат за председател на Камарата - третата по ранг политическа фигура в САЩ след президента и вицепрезидента.

Това, което все още отсъства от споразумението, са гаранциите за работниците и за околната среда, допълни на пресконференция тя. "Това не е парче хартия, на което трябва да напишем "да" или "не", подчерта Пелоси, напомняйки, че Мексико още не е приело закон за заплатите и условията на труд.

Новото споразумение трябва да бъде одобрено също от парламентите на Канада и Мексико.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още