IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп наложи 5% мито за целия мексикански внос заради граничната криза

Ходът ще има големи последици за американските автомобилни производители и други компании с производство на юг от границата

08:22 | 31.05.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Американските знамена се веят на стената по част от границата с Мексико. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американските знамена се веят на стената по част от границата с Мексико. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че на 10 юни ще наложи 5-процентно мито върху всички стоки, идващи от Мексико, предаде Bloomberg.

"Митническите тарифи постепенно ще се увеличават, докато проблемът с нелегалната имиграция не бъде разрешен", написа Тръмп в Twitter.

Президентът обяви мярката след като по-рано вчера каза пред журналисти, че планира "голямо изявление", което ще е най-голямото досега по въпроса за границата.



Той предупреди, че таксата „постепенно ще се увеличава, докато проблемът с незаконната имиграция не бъде отстранен, когато митата ще бъдат премахнати." Митата могат да нараснат до 25% на 1 октомври, поясни каза Тръмп в изявление от Белия дом.

Тръмп обвинява мексиканското правителство, че не прави достатъчно, за да овладее притока на централноамерикански мигранти, които търсят в САЩ убежище от държави като Салвадор, Хондурас, Гватемала

Този ход, който има големи последици за американските автомобилни производители и други компании с производство на юг от границата и за американската икономика като цяло, представлява последната засега акция на Тръмп в рамките на неговите търговски войни. Решението се взема само няколко дни след като Вашингтон премахна митата за стомана от Мексико, което причини отмъстителни мерки срещу американските селскостопански продукти, припомня Bloomberg.

Тръмп също така заиграва с две от най-важните теми на мандата му - търговията и имиграцията, като така увеличава усилията си в кампанията си за преизбиране през 2020 г.

Мексиканското песо поевятиня с 2,4% след туитовете на Тръмп, докато инвеститорите потърсиха убежище в по-безопасните активи, тъй като се тревожеха за новите търговски конфликти. Японската йена поскъпна, докато доходността по 10-годишните американски облигации се понижи до 2,18%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 4 години
колкото Крим е руски, толкова и южните щати са мексикански ... аз все още не съм намирал камък или нещо подобно на което да пише принадлежи на еди-си-коя държава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Моабет да става
преди 4 години
Просто южните щати са принадлежали на Мексико. /Тексас, Калифорния, Ню Мексико, Аризона, Невада и Юта/Тогава разбира се не са се казвали така но територията е била мексиканска.Ползвайки слабоста на Мексико САЩ ги отнема чрез война. Сега Мексико се опитва да си ги върне по мирен път. В някой от тези щати до 50% от населението са испаноговорящи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
megiddo
преди 4 години
Хем мразят САЩ, хем искат да мигрират и да продават стоките си там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още