IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Обама не се отнесе справедливо с Ердоган

Според американския президент неговият предшественик е могъл да направи повече, за да не се стига до покупка на руско въоръжение от Турция

11:48 | 30.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че неговият предшественик Барак Обама не се е отнесъл справедливо с турския държавен глава Реджеп Ердоган, когато Турция е искала да купи американски противоракетни системи. Тръмп също така посочи, че преразгледа намерението си за санкции, с които заплашва Анкара, ако осъществи сделката с руските системи.

„Те не му позволиха да купи ракетите, които иска да купи, които бяха Patriot“, заяви американският президент в началото на срещата си с турския държавен глава в рамките на форума на Г-20 в Осака. „Трябва да се отнасяте с хората справедливо. А аз не смятам, че с него са се отнесли справедливо“, допълни той.

Изказването на Доналд Тръмп обаче не е съвсем коректно, посочва Bloomberg. САЩ искаха да продадат системи за противоракетна отбрана на Турция, но Ердоган тогава настоя сделката да се осъществи, само ако е заедно с трансферна н технологии, така че Турция да може да разработва свои собствени ракети. Администрацията на президента Обама тогава отказа.

Първоначално Турция искаше да закупи китайски противоракетни системи, преди да се спре на Patriot, но тази сделка също пропадна заради условието за трансфер на технологии. Не е много сигурно дали Русия се е съгласила да предостави в пълен мащаб технологиите си за производство на комплекса С-400 – своята най-усъвършенствана противоракетна система.

По-късно в събота Доналд Тръмп заяви, че Турция вече е платила както за покупката на системите С-400, така и за „над 100“ американски изтребители F-35.

„Той е платил огромна сума пари предварително на Lockheed (Martin – производителят на изтребителите F-35 – бел. ред.)“, заяви президентът.

„Днешната среща между Ердоган и Тръмп беше безспорно най-добрият възможен вариант за турските пазари“, заяви Оркун Годек, стратег към базираната в истанбул компания Deniz Invest. „Не мислех, че Тръмп ще отиде толкова далеч по този въпрос. Светът буквално слушаше аргументите на Турция от устата на Тръмп“, допълни той.

Вашингтон заплашва Анкара със санкции, ако завърши сделката по закупуването на руските системи С-400. Действията на САЩ могат да бъдат в сериозен ущърб на турската икономика и да създадат ново напрежение между страните съюзнички в НАТО.

В рамките на срещата между двамата лидери Тръмп не каза какво ще се случи по отношение на санкциите. „Това е завършена сделка“, заяви той по отношение на покупката на Турция. „Ще видим какво можем да направим“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още