IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Следващите дни ще са истинското изпитание за лечението ми*

Във видео от болничната му стая, публикувано в Twitter, американският президент заяви, че се чувства много по-добре

09:58 | 04.10.20 г.
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: EPA/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп каза на американците от болничната си стая, че идните дни ще бъдат „истинското изпитание“ за лечението му от COVID-19 след поредица от противоречиви послания от Белия дом, които предизвикаха повсеместно объркване за състоянието му, предава Ройтерс.

В 4-минутно видео, публикувано в Twitter в събота от болничната му стая във военния медицински център Walter Reed National, Тръмп, който изглеждаше уморен, заяви, че се чувства „много по-добре“.

Предполагам, че идните няколко дни ще бъдат истинското изпитание, така че ще видим какво ще се случи тогава“, каза Тръмп, седнал срещу американското знаме и облечен със сако и разтворена около врата му риза.

Изявлението на Тръмп стана няколко часа след като различни оценки за здравето му от представители на администрацията му не дадоха яснота доколко е болен президентът, след като даде положителен тест за новия коронавирус в четвъртък вечер.

 

Екип от лекари на Белия дом съобщи в събота сутринта, че състоянието на Тръмп се подобрява и че той вече е готов да говори за завръщане в Белия дом. Един лекар заяви, че президентът им е казал, че „се чувства готов да излезе оттук днес“.

Няколко минути по-късно началникът на канцеларията на Белия дом Марк Мийдоус не беше толкова оптимистичен. „Жизнените показатели на президента през последните 24 часа бяха много притеснителни и идните 48 часа ще са от критично значение от гледна точка на грижите за него. Пътят пред пълното възстановяване все още не е разчистен“, каза той пред репортери.

Мийдос, който направи първия си коментар при условие, че няма да бъде разкривано името му, смени тона няколко часа по-късно, като каза пред Ройтерс, че Тръмп се чувства „много добре“ и че „лекарите са много доволни от жизнените му показатели“. Той не разясни разликата в изявленията си. Съветник на Тръмп, пожелал да остане анонимен, каза, че президентът не бил много доволен от първоначалните изявления на Мийдоус.

Представители на администрацията определиха преместването в болница Walter Reed като превантивна мярка и допълниха, че Тръмп ще остане там няколко дни.

Друг източник, който даде информация за състоянието на американския президент, заяви, че той е получил допълнителен кислород, преди да отиде в болница. Решението за хоспитализирането му било взето, след като Тръмп изпитал затруднения в дишането и нивото на кислорода му намаляло, съобщава запознат източник.

Тази информация обаче беше опровергана от лекаря на Белия дом Шон П. Конли. „Аз и екипът сме много доволни от напредъка, който постига президентът“, допълни той. Конли отказа да посочи кога Тръмп може да бъде изписан от болницата. В съобщение в събота вечер той заяви, че президентът „все още не е вън от опасност“, но екипът му остава предпазлив оптимист.

Смут в предизборната кампания

Диагнозата е поредната спънка за републиканския президент, който изостава от опонента си от Демократическата партия Джо Байдън в обществените допитвания преди президентските избори на 3 ноемри.

След като Тръмп остана извън кампанията за неопределено време, екипът му обяви „Операция MAGA“ от мотото му “Да направим Америка велика отново“ (Make America Great Again), при която високопоставени съюзници на президента, включително вицепрезидентът Майк Пенс и големите му синове Доналд-младши и Ерик, ще поемат лично предизборната кампания тази седмица.

Пенс, който даде отрицателен тест за коронавирус в петък, трябва да участва в дебат с номинираната за вицепрезидент на демократите Камала Харис в сряда.

Байдън, който избягваше директни критики към Тръмп по време на предизборно пътуване до Мичиган в петък, възприе по-агресивен тон в събота, въпреки че пожела оздравяване на американския президент.

„Сега се намирам в затруднено положение, защото не искам да атакувам президента и първата дама“, каза Байдън и допълни, че се надява Тръмп да се възстанови напълно. Той обаче бързо насочи вниманието към реакцията на американския президент на пандемията, като я нарече „безотговорна“ и разкритикува изявление на Тръмп в интервю това лято, че „той е такъв какъвто е“, когато бил попитан за броя на починалите.

„Смятам, че това е едно от жалките неща, които съм срещал в цялата си кариера“, заяви Байдън.

Кандидатът на демократите, който даде отрицателен тест за коронавирус в петък, заяви пред репортери, че ще бъде подложен на нов тест в неделя. Предизборният му щаб ще започне да публикува резултатите от всеки тест, каза говорител.

Байдън използва диагнозата на Тръмп, за да засили призивите си към хората да носят маски, практика, която американският президент поставя под съмнение.

Риск за Тръмп

Конли заяви, че американският президент е получил първите две дози от петдневен курс на лечение с „Ремдесивир“, интравенозен антивирусен медикамент, продаван от компанията Gilead Sciences, който скъсява престоя в болница.

Той също така взема експерименталното лекарство „Регенерон“, както и цинк, витамин Д, „Фамотидин“, мелатонин и аспирин, допълни Конли.

Президентът е от високорисковата група, тъй като е на 74 години и има наднормено тегло. По време на мандата си той остана във видимо добро здраве, но няма данни да спортува редовно или да следва здравословна диета.

*Информацията е допълнена в 10,29 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още