IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успокояването на страховете от рецесия тласка нагоре американските индекси*

Dow Jones прибавя близо 70 пункта в началото на сесията

18:18 | 30.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси започват сесията с ръст, след като бързото понижаване на доходността по държавните ценни книжа се стабилизира и смекчи опасенията от рецесия, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 69,79 пункта към стойността си и достига равнище от 25 193,82 пункта, а акциите на Intel се представят най-добре. Широкият измерител S&P 500 нараства с 0,46% до ниво от 2796,13 пункта благодарение на ръстовете в секторите на недвижимите имоти и потребителските стоки от неосновна необходимост. Технологичният показател Nasdaq Composite напредва с 0,53% до равнище от 7586,05 пункта.

Продължителният спор между Китай и САЩ още натежава на пазарите. Високопоставен китайски дипломат втвърди реториката снощи. Китай спря и покупките на соя от САЩ, съобщи Bloomberg News.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се покачва с 0,035% до 2,271%, след като достигна най-ниското си ниво от септември 2017 г. в сряда. Доходността по 30-годишните облигации също се повишава до 2,696%. Намаляващата доходност този месец наред с инверсията на кривата на доходността засилиха притесненията от забавяне на икономическия растеж.

Книжата на банките поскъпват леко на фона на повишаването на доходността, като цената на акциите на J.P. Morgan Chase и Wells Fargo се повишава съответно с 0,6% и 0,4%. Книжата на Citigroup поскъпват с 1,8%, след като анализатор от Goldman Sachs повиши рейтинга им от „неутрален“ на „купувай“. Анализаторът се позова на по-високия потенциал за силна възвръщаемост.

Китайският заместник министър на външните работи Джан Ханхуей заяви в четвъртък, че провокирането на търговски спорове се равнявало на „чист икономически тероризъм“.

Вашингтон и Пекин си наложиха мита върху стоки на стойност милиарди долари от началото на 2018 г., които разтърсиха финансовите пазари. По-рано този месец двете страни засилиха напрежението, след като повишиха налозите.

В макроикономически план вторите данни за брутния вътрешен продукт на САЩ през първото тримесечие показаха, че икономиката се е разширила с 3,1% на годишна база. Това е повече от очакванията на анализатори от Dow Jones за 3%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, прибавя 0,10% към стойността си до 98,25 пункта. Еврото поевтинява с 0,05% до 1,1123 долара, а паундът губи 0,30% от стойността си до 1,2589 долара. Спрямо йената щатската валута поскъпва с 0,26% до 109,86 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава на фона на притесненията от забавяне на световната икономика заради търговската война между САЩ и Китай, но загубите бяха ограничени от затягането на петролните пазари и растящото политическо напрежение в Близкия изток.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, отписват 1,08% от стойността си до 68,70 долара за барел. Контрактите върху американския суров петрол WTI поевтиняват със седем цента до 58,74 долара за барел, подкрепени от очакванията за спад на запасите на американски суров петрол.

Американските фючърси върху златото поевтиняват минимално с 0,1% до 1285,70 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,30 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още