IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на БВП в САЩ беше ревизиран в посока надолу до 3,1%

Данните дават глътка въздух на инвеститорите, които са загрижени, че икономиката губи инерция

16:42 | 30.05.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж в САЩ през първото тримесечие на годината беше ревизиран в посока надолу на фона на по-голямото потребление и по-силния износ преди американският президент Доналд Тръмп да ескалира търговската война с Китай, съобщава Bloomberg.

Коригираният от инфлацията БВП е нараснал с 3,1% на годишна база през периода януари – март спрямо първоначално отчетените 3,2%. Потребителските разходи, които представляват по-голямата част от икономиката, са нараснали с 1,3%, изпреварвайки очакванията за 1,2%, въпреки че запазват най-бавния си темп на растеж от година насам.

Данните дават глътка въздух на инвеститорите, които са загрижени, че икономиката губи инерция – сигнал, за което дава и обърнатата крива на доходността. В същото време от други данни, излезли напоследък, очакванията са по-скоро, че текущото тримесечие ще бъде по-слабо най-вече заради търговския конфликт, който хвърля сянка върху разширяването на икономиката.

С изключение на търговията и запасите, които дадоха тласък на БВП, продажбите на вътрешния пазар са нараснали с 1,5%. Това е най-бавният темп от 2015 г. Този показател, който икономистите често разглеждат като индикатор за основното търсене, подсказва, че ситуацията не е чак толкова розова, колкото показват основните цифри.

В допълнение, данните от днес показват какво се случва с печалбите на бизнеса в контекста на предизвикателствата от страна на търговската война и намаляването на ефекта от данъчните облекчения. Корпоративните печалби преди данъци се понижават с 2,8% спрямо предходното тримесечие. Това е най-големият спад от 2015 г. насам. На годишна база бизнесът все пак генерира ръст във финансовите си резултати с 3,1%, но това е най-слабият резултaт от 2017 г. насам.

Инфлацията също остава приглушена, което може да подсили призвите за намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. Индексът на личните потребителски разходи (с изключение на храната и енергията) нарасна с 1% - най-бавният темп от три години насам, като оценката беше понижена спрямо първоначално отчетените 1,3%.

Междувременно от други данни в четвъртък стана ясно, заявленията при безработица в САЩ са се увеличили с 3 хил до 215 хил. през седмицата, приключила на 25 май. За сравнение, консенсусната прогноза на икономистите беше за 214 хил. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още