IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street има за какво да благодари тази година

Индексът Dow Jones е нараснал с почти 19% от началото на годината, а технологичният Nasdaq е нагоре с 26%

13:22 | 21.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Поне от десетилетие нещата вървят добре за Wall Street. Фондовият пазар е бурен, корпоративните печалби нарастват благодарение на силната икономика, а президентът Тръмп обеща да следва по-лек регулаторен режим, пише CNN Money по повод Деня на благодарността в САЩ в четвъртък.

Данъчната реформа в страната също работи в полза на някои големи играчи на Wall Street като мениджърите на фондовете за дялово инвестиране. Дори пазарът на първични публични предлагания (IPO-та) се връща към живот. Така че на тазгодишния Ден на благодарността Wall Street има за какво да бъде благодарен.

Законопроектът, приет миналата седмица, ще намали корпоративния данък на 20% от 35%. Намаляването на данъците би повишило доходите на големите банки с 15%. Печалбите при Wells Fargo, Bank of America и JPMorgan Chase могат да нараснат с 20% или повече.

Разбира се, данъчната реформа все още е изправена пред пречки в Сената. И дори и да стигне дотам, ще трябва да се примири с очевидно различната версия, приета от Камарата.

Въпреки това надеждите за големи съкращения на данъците помогнаха за ръста на фондовия пазар до нови висоти. Индексът Dow Jones е нараснал с почти 19% тази година, а Nasdaq е нагоре с 26%.

Но акциите не поскъпват само в САЩ – това е глобален феномен, задвижван от периода на синхронизиран ръст на големите икономики. Пазарът на акции в световен мащаб отчита ръст всеки месец през тази година, нещо, което никога не се е случило по време на 30-годишната история на MSCI AC World Index, според американския инвеститор Чарлз Шваб.

Това също така задържа инфлацията на ниско равнище, което би трябвало да попречи на централните банки да повишат лихвените проценти твърде бързо. Според анализатори в момента наблюдаваме златата среда на пазара – нито твърде горещ, нито твърде студен.

Вече има признаци, че инвеститорите се стремят да печелят, независимо от нивото на цените. Американската банка Merrill Lynch се срещна с инвеститорите си, като рекордно голям брой от тях смятат, че акциите са надценени (48%) и надвишават нормалните нива на риск (16%).

В същото време официално започна сезонът на празничното пазаруване. Amazon, Sears, Home Depot и други търговци на дребно вече предлагат намалени цени за някои артикули, а Walmart беше домакин на коледно парти, едно от многото, които организира за привличане на клиенти.

Миналата година повече хора пазаруваха в "Черния петък", отколкото през 2015 г. Но според статистиката американците харчат по-малко на този ден. Тази година прогнозите са за ръст на продажбите през ноември и декември с около 4% в сравнение с 2016 г., но PricewaterhouseCoopers прогнозира, че пазаруването на Черния петък ще отчете спад от 16%.

Фокусът е насочен и към британското правителство, което ще публикува есенния си бюджет в сряда. Великобритания ще следи дали министърът на финансите Филип Хамънд ще посегне на резервите на страната, в случай че не бъде постигната сделка за Brexit. Най-кошмарният сценарий е Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) през 2019 г., без да подпише споразумение с блока.

Ако това се случи, би настанало финансово и логистично бедствие: много полети ще бъдат отменени, граничните пунктове ще потънат в хаос, а десетки хиляди работни места ще бъдат загубени.

Разговорите между Великобритания и ЕС се очаква да приключат следващото лято, но до този момент бе постигнат слаб напредък.

Пазарът обаче може да благодари за силния сезон на отчетите през последното тримесечие, като акциите на Hewlett Packard и Salesforce са поскъпнали с повече от съответно 45% и 56% тази година. Компаниите се очаква да публикуват отчетите си във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още