IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street възобнови серията на понижения заради войната в Украйна

Неуспешните мирни преговори накараха инвеститорите да се замислят за това как геополитическият конфликт може да повлияе на глобалния растеж

23:24 | 10.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Wall Street възобнови серията на понижения заради войната в Украйна

Американските борсови индекси се понижиха в четвъртък, след като неуспешните мирни преговори между Украйна и Русия накараха инвеститорите отново да се замислят за това как геополитическият конфликт може да повлияе на глобалния растеж.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи със 112,18 пункта до 33 174,07 пункта, след като се повиши с повече от 650 пункта през предходната сесия. Широкият бенчмарк S&P 500 спадна с 0,4% до 4 259,52 пункта. Ориентираният към технологиите Nasdaq Composite се понижи с 1% до 13 129,96 пункта, повлечен от сривовете на акциите на Apple и Meta Platforms.

Преговорите между външните министри на Русия и Украйна по въпроси, включващи прекратяване на огъня или безопасно преминаване за цивилни, опитващи се да избягат от обсадения град Мариупол, приключиха със скромен напредък. 

Пазарите следят отблизо конфликта и реагират обратнопропорционално на цените на енергоносителите, които се повишават по време на руско-украинската война. От 24 февруари насам - когато Русия нахлу в Украйна - петролът от сорта West Texas Intermediate поскъпна за това време с над 14%, а петролът сорт Брент - с 15,4%.

През последните две сесии обаче цените на петрола се понижиха. В сряда WTI и брент се понижиха с повече от 12% и 13%. В четвъртък WTI отново се понижи до около 106 щатски долара за барел, а Брент - с 1% до близо 109 щатски долара за барел.

„Бурните колебания на пазара изглеждат напълно свързани с мирните преговори между Украйна и Русия и последвалата нестабилност на енергийните разходи", каза Тимъти Леско, старши съветник по благосъстоянието в Mariner Wealth Advisors. „Спадът на цените на суровините [в сряда] сякаш предизвика облекчително рали, което обаче се забавя, тъй като мирните преговори изглеждатбезплодни“. 

Книжата на Chevron и Exxon Mobil поскъпнаха съответно с 2,7% и 3,1%.

Други суровини, при които се наблюдаваше значително покачване на цените след войната в Украйна, които се отдръпнаха в сряда, поскъпнаха отново в четвъртък. Среброто и златото поскъпнаха, тъй като инвеститорите се притесняват за въздействието на високите цени върху икономическия растеж.

Акциите на Amazon поскъпнаха с 5,4%, след като компанията обяви разделяне на акциите в съотношение 20 за 1 и обратно изкупуване на акции за 10 млрд. долара. Книжата на CrowdStrike поскъпнаха с 12,5% след подобрение на приходите и повишаване на прогнозата си.

Като цяло в технологичния сектор се настани море от червени книжа. Акциите на Zoom Video се обезцениха с 5,3%, а при Microsoft имаше понижение с 1%. При Apple и Meta Platforms има понижения съответно с 2,7% и 1,7%. Tesla е надолу с 2,4%.

Goldman Sachs отчете понижение с 1,1%, след като обяви, че закрива бизнеса си в Русия, превръщайки се в една от първите големи световни инвестиционни банки, които направиха това, след като страната нахлу в съседна Украйна миналия месец. Подобен анонс направи и JPMorgan в четвъртък следобед. Пазарната капитализация на JPMorgan спадна с 1,2%.

Данните в четвъртък показаха, че инфлацията в САЩ е достигнала нов 40-годишен връх през февруари, равнявайки се на 7,9 на сто.

"Инфлацията се влошава, а не се подобрява. Въпреки че цената на газа обяснява по-голямата част от ръста, храните и жилищата също са били сред основните вдигатели (на инфлацията) през февруари", каза главният икономист в Morning Consult Джон Лиър.

"За жалост, войната в Украйна ще затрудни озаптяването на инфлацията. Цените на газа и енергийните продукти продължават да расте, пшеницата поскъпва значително, а хаосът още цари сред снабдителните вериги", добави експертът.

Инвеститорите осмислят и решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да ускори темпа на прекратяване на програмата за покупка на облигации APP.

Предстои следващата седмица Федералният резев на САЩ също да вземе решение за паричната си политика, като очакванията са банката да повиши лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още