IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва петият кръг по предоговарянето на НАФТА

В Мексико вече се срещат около 30 групи преговарящи на по-ниско равнище

08:54 | 17.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преговарящите от САЩ, Канада и Мексико се надяват да постигнат напредък в новия кръг от предоговарянето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), отбелязва Ройтерс.

Петият кръг от преговорите започва официално днес в Мексико и ще продължи до вторник, уточни Асошиейтед прес.

Службата на постоянния търговски представител на САЩ допълни, че в Мексико вече се срещат около 30 групи преговарящи на по-ниско равнище.

Преговорният процес се усложнява от няколко предложения на САЩ, които дори американски ръководители на компании определят като "отровни хапчета" за процеса.

Преговорите за модернизиране на споразумението, което обхваща най-голямата зона за свободна търговия в света, започнаха под натиска на президента на САЩ Доналд Тръмп, според когото пактът вреди на американската икономика.

Особен предмет на критика от държавния глава е дефицитът на САЩ по търговията с Мексико. 

Четвъртият кръг преговори се проведе във Вашингтон през втората половина на октомври. В края на миналия месец Тръмп заяви, че е готов да излезе от споразумението, ако преговорите по преразглеждането на условията му не се увенчаят с успех, информира ТАСС.

Има обаче надежда за напредък по някои не толкова спорни въпроси, отбелязват официални лица, цитирани от Ройтерс, като обърнаха внимание на нарастващия консенсус по теми като телекомуникациите, електронната търговия и дребния бизнес, както и някои технически регулации. 

Мексиканският министър на икономиката Илдефонсо Гуахардо Виляреал, постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и канадският министър на външните работи Кристия Фрийланд няма да участват в петия кръг от консултациите, се съобщава в изявление на мексиканското министерство на икономиката.

Главните преговарящи решиха след четвъртия кръг да увеличат промеждутъка между преговорните кръгове, за да имат преговарящите повече време да проучат представените към момента предложения и да проведат вътрешни консултации, се посочва в съобщението.

НАФТА влезе в сила през 1994 г. и премахна повечето от митата в търговията между САЩ, Канада и Мексико. Критици на споразумението твърдят, че заради него Мексико краде работни места от САЩ и Канада. В Мексико заплатите са доста по-ниски, отколкото в другите страни.

Поддръжници на споразумението пък подчертават, че то е създало работни места в САЩ и че САЩ губят много повече в областта на производството заради Китай, а не заради Мексико. Освен това според защитниците на НАФТА, ако тя се провали, цените бих могли да нараснат, тъй като митата ще бъдат върнати, а стоки, вариращи от авокадо до тежкотоварни камиони, ще намалеят на пазара.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още