IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за NAFTA - слаб напредък, много различия

Третият кръг на разговорите за промяна на споразумението ще се състои в Отава в периода 23-27 септември

08:57 | 06.09.17 г.
<p>
	Търговският министър на Канада Кристия Фрийланд (вляво), икономическият министър на Мексико&nbsp;Илдефонсо Гуахардо Виляреал (в средата) и постоянният търговски представител на САЩ&nbsp;Робърт Лайтхайзър (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Търговският министър на Канада Кристия Фрийланд (вляво), икономическият министър на Мексико Илдефонсо Гуахардо Виляреал (в средата) и постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър (вдясно). Снимка: Ройтерс

Вторият кръг от преговорите за предоговаряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) приключи с напредък в някои области, но и с запазване на големите различия в други, предават световните агенции.

Напредък е постигнат по по-лесни въпроси, като телекомуникациите и енергийния сектор, каза мексиканският министър на икономиката Илдефонсо Гуахардо Виляреал. Страните обаче продължават да обсъждат дали енергийните въпроси да бъдат поставени в отделна глава в споразумението, съобщава БТА.

Третият кръг от преговорите ще бъде в Отава в периода 23-27 септември. Трите страни от НАФТА - Канада, Мексико и САЩ, искат да пренапишат споразумението до първите месеци на следващата година преди изборите в Мексико и САЩ, насрочени по-късно през същата година.

В изявление след края на втория кръг от преговорите се казва, че трите преговарящи страни са напълно ангажирани в преговорите за едно ново споразумение НАФТА, което ще позволи на североамериканските държави да увеличат своята конкурентноспособност, да разширят регионалната търговия и да обединят сили пред предизвикателствата на международната конкуренция.

Преговорите в Мексико продължиха пет дни и се водеха от 25 работни групи. След края на преговорите постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър каза, че при всяко решение, взето по време на разговорите, той е имал предвид мнението на Тръмп.

Той каза, че очаква когато преговорите приключат Тръмп да подкрепи договореното. Лайтхайзър споделя линията на Тръмп, че НАФТА трябва да бъде пренаписано, за да се намали американският търговски дефицит от около 64 млрд. долара с Мексико и 11 млрд. долара с Канада.

НАФТА влезе в сила през 1994 г. и елиминира повечето от митата в търговията между САЩ, Канада и Мексико. Критици на споразумението казват, че благодарение на него Мексико краде работни места от САЩ и Канада. В Мексико заплатите са доста по-ниски в сравнение с тези в другите страни.

Поддръжници на споразумението казват, че то е създало работни места в САЩ и че САЩ губят много повече в областта на производството заради Китай, а не заради Мексико. Ако НАФТА се провали, цените биха могли да нараснат, тъй като митата ще бъдат върнати, а стоки, вариращи от авокадо до тежкотоварни камиони, ще се окажат в по-малка наличност на пазара.

След края на втория кръг от преговорите прогрес няма по въпросите, свързани с механизма за разрешаване на търговските спорове. Мексико се съпротивлява и да обсъжда въпроса с ниските заплати. Страната привлече инвестиции в производството, разчитайки на тези ниски заплати и на слабите синдикални правила.

Мексиканските бизнесмени се съпротивляват на всеки опит да се затегнат стандартите в областта на трудовия пазар или да се гарантира увеличаване на заплатите. В Мексико работник в автомобилостроенето печели например около 3,95 долара на час, което е около една девета от средната надница в САЩ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още