Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Защо Тръмп ще съди Deutsche Bank и Capital One

С делото президентът ще се опита да накара съда да обяви призовките от Конгреса до редица банки за недействителни

Защо Тръмп ще съди Deutsche Bank и Capital One

Снимка: Ройтерс

Финансите ми са червена линия. Това заяви американският президент Доналд Тръмп малко след влизането си в Белия дом. Индиректно той предупреди, че би било по-добре никому да не хрумва да се бърка там. Сега, почти две години по-късно явно той е на мнение, че тази линия е премината.

Американският президент заведе дело срещу Deutsche Bank. По този начин той иска да попречи на базираната във Франкфурт финансова компания да предаде финансови документи на демократите в Конгреса. Съдебният процес е отнесен до съда в Ню Йорк в понеделник, твърди британският Financial Times.

Към делото на президента на САЩ се присъединяват и децата на Тръмп - Доналд младши, Ерик и Иванка, както и няколко компании, включително и Trump Organisation. В допълнение президентското семейство е завело дело и срещу американската банка Capital One, пояснява още вестникът. 

Още по темата

Според New York Times JPMorgan Chase, Bank of America и Citigroup също трябва да предоставят документация.

„Призовките бяха подадени, за да се претърсят всички подробности за финансите, бизнеса и личната информация на президента и неговото семейство и да се нанесат политически щети на Тръмп", се казва в жалбата, цитирана от Financial Times.

Демократите в Конгреса на САЩ изискват документи от Deutsche Bank и други финансови институции като част от разследването на финансовите дела на американския президент Доналд Тръмп. При това става дума за въпроса дали други държави са се опитали да повлияят на американската политика. 

Демократите, които държат мнозинството в Камарата на представителите, разследват финансовите дела на президента във връзка с твърденията за евентуална корупция, политическа намеса от страна на Русия и подозрения за данъчни измами. 

Комисиите за тайните служби и финанси в Камарата на представителите, водени от демократите Адам Шиф и Максин Уотърс, са изпратили призовки в банките. Със съдебния процес сега семейството на Тръмп се стреми да анулира исканията, като целта е да се предотврати сътрудничеството между банките и комисиите.

Уотърс наскоро обяви, че нейните адвокати работят с Deutsche Bank, за да обсъдят какви документи могат да бъдат предадени. За да се предотврати необходимостта комисиите да се занимават с прекалено много данни, обикновено е необходимо да се прецени точно коя информация може или не може да бъде от значение. Без съдебно решение Deutsche Bank бе решила да предостави документи на комисиите на 6 май.

„Ние оставаме ангажирани с предоставянето на агенции и комисии на адекватна информация и ще изпълним съдебна заповед по отношение на това разследване", заяви Deutsche Bank в изявление.

Дали делото ще е успешно, не е ясно. В ранните си оценки цитирани от американските медии експерти стигат до заключението, че законодателството може да се тълкува повече в полза на Конгреса. Председателите на комисии Уотърс и Шиф са оптимисти. Тръмп ще „открие, че Конгресът не може да бъде държан далече от конституционните си отговорности", казаха те.

Но делото може да блокира разследването поне за известно време. Адвокатите на Тръмп обвиняват комисиите, че е трябвало да информират президента за призовките и да изпратят копия. Вместо това семейство Тръмп е получило тази информация чрез Deutsche Bank.

Делото поставя Deutsche Bank в центъра на безпрецедентна борба за власт между правителството на САЩ и Конгреса. През миналата седмица Министерството на финансите отмени срок, в който друга комисия в Конгреса искаше да получи данъчните декларации на президента. В същото време Тръмп съди счетоводната си фирма Mazars за издаването на копия от документи до Конгреса. Към днешна дата Тръмп, за разлика от много от предшествениците си, не е публикувал данъчната си декларация.

Друг път, който следват демократите, е свързан с бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен. Той отправи сериозни обвинения по време на изслушването си през февруари. По думите му Тръмп „е надул или намалил състоянието си в бизнес кореспонденциите си според интересите си". Това се отнасяло и за преговорите му с Deutschen Bank за получаване на нови заеми.

Коен също така обвинява Тръмп за шантаж и плащания  към порнозвездата Сторми Даниелс, с която се твърди, че президентът е имал връзка. Тя е била компенсирана от Тръмп за мълчанието си, след като той вече е заемал пост в Белия дом, казва Коен. Съответният чек, издадена от сметката на Тръмп в Capital One, бе представен от бившия адвокат в залата по време на изслушването му.

Не само Конгресът, но и прокуратурата наскоро се интересуваха от финансовите дела на Тръмп. През март главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс изпрати призовки в Deutsche Bank  и поиска документи за заемите на Тръмп. Както съобщава телевизионният канал CNN, банката работи по представянето на документите, включително и на комуникация по електронната поща.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow Jones загуби 100 пункта заради притеснения около сезона на отчетите в САЩ