IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският регулатор за личните данни глоби Facebook с 655 хил. евро

Санкцията е наложена заради изтичането на личните данни на над 1 млн. потребители на платформата от Обединеното кралство към трети страни

15:39 | 25.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската технологична компания Facebook е била глобена с 500 хил. британски лири (644 хил. долара) във Великобритания, след като Службата на комисаря по информацията (ICO) заяви, че компанията е извършила сериозни нарушения, свързани със защитата на личните данни, информира CNBC. 

Британският регулатор съобщи, че информация, свързана с персоналните данни на над 1 млн. потребители, е събрана от Facebook и впоследствие изложена на риск.

Според ICO данните, които са били обработени между 2007 и 2014 г., са били достъпни на трети страни без изричното съгласие на потребителите.

Регулаторът първоначално обяви още през юли своето намерение да постави максимално допустимата глоба на американската компания.

Основният довод на ICO е неспособността на Facebook да запази потребителските данни от външно посегателство.

„Facebook не успя да защити неприкосновеността на личните данни на своите потребители преди, по време и след незаконната им обработка. Компания от такъв мащаб и с такъв богат опит би трябвало да знае по-добре как да реагира в подобна ситуация“, заяви комисарят по информацията Елизабет Денъм.

Наказанието е определено след доклада на ICO, който разследва дали въпросните лични данни са били използвани по време на референдума във Великобритания през 2016 г., в крайна сметка довл до решението Обединеното кралство да напусне Европейския съюз.

Компанията Cambridge Analytica, която се оказа в центъра на скандала за данни във Facebook, по-рано през настоящата година, е споделила данни, които са били събрани от потребителите на социалната платформа, за да бъдат насочени към политическата реклама в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още