IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook е премахнала усилия за влияние от Иран и Русия

Достъпът до 652 Facebook страници и профили, част от координирана дезинформационна кампания, е бил преустановен

08:32 | 22.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За първи път компанията зад най-голямата в света социална мрежа Facebook Inc. спомена поименно друга страна, освен Русия, която използва фалшиви акаунти, за да манипулира глобалната политика. Става дума за Иран.

Достъпът до 652 Facebook страници и профили, които са били част от координирана дезинформационна кампания, е бил преустановен, съобщават от компанията, цитирани от Bloomberg.

Част от страниците и профилите, които са разпространявали неверни твърдения в Съединените американски щати, Обединеното кралство, Латинска Америка и Близкия Изток, са свързани с Русия и Иран и са били част от група, която назовава себе си Liberty Front Press.

Свалено е също съдържание, за което има данни, че е свързано с групи, които преди време са били свързани с руските военни. То обаче не е било насочено към американска аудитория, нито е имало връзка с иранските страници.

„Сигурността не е нещо, което някога ще бъде напълно постигнато", заяви главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг във вторник по време на разговор с репортери. „Промяната, която направихме - от реактивно към проактивно поведение, е голяма промяна и това ще направи Facebook по-безопасно място за всички с течение на времето".

Facebook провежда разследване, в сътрудничество с американските правоохранителни органи. Зукърбърг заяви още, че компанията се стреми да идентифицира фалшивите страници, групи и акаунти, за да направи социалната мрежа едно по-сигурно място.

Разкриването, което е второ за месец, подчертава, че усилията за разпространяване на дезинформация и дискомфорт, насочени към междинните избори в САЩ през ноември, продължават. Facebook работи за предпазването на глобалните избори от чуждестранни намеси, откакто няколко месеца след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ откри, че Русия е имала кампания за влияние върху гласоподавателите, достигайки до около 150 милиона потребители. Базираната в Менло Парк, Калифорния, компания, която беше критикувана от страна на депутати и правозащитници заради липсата на действие, наема повече модератори на съдържание и експерти по сигурността, които да наблюдават социалната мрежа.

За да открие и премахне кампаниите, Facebook действала спрямо съветите на правителството на САЩ и на фирмата за сигурност FireEye. Манипулативните усилия включват насочени срещу Саудитска Арабия и Израел и пропалестински теми, както и подкрепа за конкретни политики на САЩ, благоприятни за Иран, като например ядрената сделка между САЩ и Иран, съобщи FireEye в публикация в блога си.

Facebook заяви, че ще работи за укрепване на предпазните мерки, така че да не получава рекламни приходи от Иран, който е под санкциите на САЩ. Една от иранските рекламни кампании е стартирана през януари 2015 г., а другата е започната през юли 2012 г. На Facebook е било платено в австралийски и щатски долари, турски лири и индийски рупии.

Усилия за манипулиране на потребителите на социални медии се появиха и в Twitter, която последва съобщението на Facebook, като заяви, че е премахнала 284 акаунта, включително много такива, произхождащи от Иран.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още