Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Facebook плаща 40 млн. долара по съдебно споразумение с рекламодатели

Те обвиниха компанията, че е манипулирала данните за гледанията на видеа

Facebook плаща 40 млн. долара по съдебно споразумение с рекламодатели

Снимка: Архив Ройтерс

Американският технологичен гигант Facebook ще плати 40 млн. долара на рекламодали, които твърдят, че компанията е завишила времето, в което потребителите са гледали видеа, пише Washington Post.

Според San Jose Mercury News базираната в Калифорния социална мрежа е отрекла извършването на неправомерни действия, когато е уреждала делото.

Рекламодателите заведоха иск срещу Facebook още през 2016 г. във връзка с метриките, които се предполага, че следят продължителността на времето, което потребителите прекарват, гледайки видео реклами в платформата. Те твърдят, че това време е било завишено с 900% спрямо реалното и това е помогнало на Facebook да убеди рекламодателите да купят нейни видео услуги.

Още по темата

Компанията първоначално призна, че има грешка във формулата за пресмятане. Въпреки това тя отрече обвинението, че инженерите ѝ са знаели за проблемите от повече от година и не са направили нищо.

Данните за гледанията са особено важни за рекламодателите във платформи, базирани на видео съдържание, като YouTube и Facebook, тъй като показват средното време, което потребителите са били ангажирани със съдържанието преди да продължат да гледат нещо друго.

През 18-те месеца между февруари 2015 г. и септември 2016 г. Facebook е изчислявала неправилно две метрики от този тип, твърдят рекламодателите. Те твърдят, че това ги е накарало да похарчат повече средства за реклама в платформата, отколкото иначе биха дали.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
По-малкият играч Triller съди TikTok и ByteDance за патентно нарушение