IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изречението, което успокои инвеститорите във Facebook и изстреля акциите

След първоначалното рязко намаляване на приходите от реклама през март, видяхме признаци на стабилност, се казва в изявление на компанията

09:42 | 30.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Facebook Inc. отчете 18% увеличение на приходите си за първото тримесечие, показвайки, че търсенето на реклама е било силно преди пандемията на Covid-19 да удари маркетинговите бюджети. Компанията също така заяви, че бизнесът е стабилен през първите няколко седмици на април, предизвиквайки с изказването ръст в цената на акциите в следборсовата сесия.

Социалната мрежа заяви, че приходите от продажбите са достигнали 17,7 млрд. долара през първото тримесечие, надминавайки прогнозите на Wall Street за 17,3 милиарда долара, според данни, събрани от Bloomberg. Резултатите включват само няколко седмици през март, когато блокирането заради коронавируса започна да затруднява икономиката.

На 24 март Facebook предупреди, че рекламният й бизнес „отслабва“. Компанията не зададе прогноза за приходите, но в сряда заяви, че тези през първите три седмици на април са приблизително в съответствие със същия период година по-рано.

„След първоначалното рязко намаляване на приходите от реклама през март, видяхме признаци на стабилност“, казва компанията в изявление.

През първото тримесечие - и особено през март - замразените рекламни бюджети все още бяха ясно забележими. По-специално туристическите компании, веригите ресторанти и търговците на дребно решиха да се откажат от рекламиране с оглед на глобалните предупреждения за пътувания и затворените магазини.

Акциите на Facebook поскъпнаха с над 10% при разширената търговия. Те затвориха на ниво от 194,19 долара в Ню Йорк по-рано.

Услугите на компанията се използват много повече, тъй като милиони хора са по домовете си и търсят забавления и начини да поддържат връзка онлайн.

Броят на месечно активните потребители на Facebook нарасна със 100 милиона до 2,6 милиарда в рамките на три месеца. Онлайн мрежата обикновено добавя по около 50 милиона потребители на всяко тримесечие. 1,73 милиарда потребители влизат сега във Facebook всеки ден. Всеки ден потребителите на всички приложения на Facebook, включително Instagram и WhatsApp, са средно 2,36 милиарда през март, спрямо 2,26 млрд. през декември, заяви компанията. Поне един продукт във Facebook - включително Instagram или WhatsApp – сега се посещава от почти три милиарда потребители на месец.

Този скок вероятно ще има по-малко въздействие върху бизнеса на Facebook, отколкото в предишните тримесечия. Много от най-популярните функции на компанията по време на пандемията - включително обаждания и директните съобщения - не са области, с които компанията прави значителни приходи. Facebook също така генерира повече от половината от приходите си от малки фирми, които страдат от блокирането и рецесията, предизвикана от Covid-19, анализира Bloomberg.

Някои обаче са оптимисти, че разпространението на продуктите на компанията ще се изплати в близко бъдеще, предлагайки алтернативен бизнес, който да допълни рекламата. Facebook инвестира 5,7 милиарда долара в индийския телекомуникационен гигант Jio Platforms по-рано този месец. Сделката, която включва стратегическо партньорство, може да докара бизнес услугите и разплащателните продукти на WhatsApp до милиони индийски търговци на дребно.

„Съществува златна резерва на рекламните неволи на Facebook: потенциал за по-бърза диверсификация на плащанията и електронната търговия, като се използва ангажираността и новите навици“, каза старши анализаторът на Bloomberg Intelligence Джиндрара Урал.

Тримесечната печалба се удвои до 4,9 милиарда долара, но трябва да се има предвид, че резултатите преди година бяха повлияни силно от провизията от 3 милиарда долара в рамките на съдебно дело с американската регулаторна агенция FTC.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още