IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как бивш служител на Twitter беше обвинен, че е саудитски шпионин?

По думите на семейството на задържания Ахмад Абуамо той е честен и отговорен мъж. ФБР обаче не мисли така

20:01 | 11.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Години наред Ахмад Абуамо води такъв живот в Сиатъл, който не е типичен за неговите съседи. Той притежава къща за милион долара, кара спортно Audi и работи за Amazon.com. 

Всичко това обаче приключи миналата седмица, когато съпругът и баща на три деца беше арестуван от ФБР. Той е обвинен, че е служил като агент на правителството на Саудитска Арабия, докато години по-рано е работил за Twitter. 41-годишният Абуамо е купил къщата си в Сиатъл през август 2017 г., пише Wall Street Journal.

Мъжът, който има двойно американско и ливанско гражданство, е бил привлечен от изгряващ лейтенант в саудитското правителство, сочи жалба в съда. Представителят на властите, чието име не е посочено в документа, е Бадел Ал-Асакер, твърди източник, запознат със случая. Ал-Асакер, който след това е станал ръководител на частния офис на саудитския принц Мохамед бин Салман, не е открит за коментар.

Адвокатът на Абуамо е отказал да обсъжда обвиненията срещу своя клиент.

Жалбата, заведена в съда във вторник миналата седмица, гласи, че саудитският представител – Ал-Асакер по думите на източник - внимателно е създал контакт с Абуамо и е мозъкът зад операцията, както и човекът, който е плащал за нея.

Съгласно документите Абуамо е давал на саудитския си контакт информация за двама потребители на Twitter, които са критици на режима, единият от които има над 1 млн. последователи, а другият се представя за член на кралското семейство.

Абуамо, когото семейството и приятелите описват пред съда в Сиатъл като честен и отговорен семеен мъж, е помагал на сестра си, която има дъщеря с увреждане, която се е нуждаела от редица операции на очите.

Той е следвал за получаването на магистърска теза от Extension School към Харвард, като това е било част от програмата му за продължаващо образование, сочи писмо от съпругата му Зейна, с която са заедно от 10 години.

Освен това ФБР е обвинило двама други мъже – Али Алзабарах и Ахмед Алмутаири, че са служили като незаконни агенти на чуждестранно правителство, като са предоставяли лична информация за потребители на Twitter на Саудитска Арабия.

Алзабарах също е работил в Twitter, а Алмутаири е управлявал социална мрежа, която работи с кралското семейство и е помагал за привличането на Абуамо, твърдят от ФБР. И двамата са саудитски граждани и се смята, че са се върнали в кралството, посочва още бюрото, което е издало заповеди за ареста им.

Нито един от двамата не е открит за коментар. Саудитското посолство във Вашингтон не е отговорило на запитванията за коментар. "Вътрешни заплахи са критични за американските компании и нашата национална сигурност“, коментира след ареста специален агент Джон Ф. Бенет от ФБР, който е зает със случая.

Абуамо е започнал работа в Twitter в Сан Франциско в края на 2013 г. като мениджър медийни партньорства и е работил с клиенти от Близкия изток и Северна Африка, сочат съдебните документи.

Около шест месеца след като се е присъединил към компанията, той е бил помолен да организира обиколка на централата на Twitter за група предприемачи от Саудитска Арабия. Сред тях е бил представител на властите, който управлява благотворителна организация на член на кралското семейство. Този човек е Ал-Асакер, твърди източник, запознат с разследването. Посещението е помогнало за създаването на контакт между него и Абуамо, което в крайна сметка е довело до ареста в Сиатъл на 5 ноември.

Федералните власти обвиняват Абуамо, че е използвал възможността си за достъп до лични данни в Twitter, за да дава информация за критиците на саудитското правителство на своите контакти в замяна на множество плащания.

Абуамо например е обвинен, че през декември 2014 г. е намерил имейл адреса на потребител на Twitter, който е отявлен критик на саудитското правителство и има над 1 млн. последователи. Той е имал достъп до имейл информация още няколко пъти през следващите месеци, сочи обвинението.

Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още