IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп планира собствена социална мрежа

Подобен опит обаче е свързан с редица предизвикателства по отношение на облачните и платежните услуги за проекта

08:44 | 22.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп по време на събитие. <em>Снимка: Elijah Nouvelage/Bloomberg</em></p>

Доналд Тръмп по време на събитие. Снимка: Elijah Nouvelage/Bloomberg

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп възнамерява скоро отново да се появи в социалните мрежи, предава Ройтерс, цитирайки запознати източници. След като негови привърженици нахлуха в Капитолия във Вашингтон в началото на януари, няколко оператора на социални мрежи блокираха акаунтите на Тръмп, включително Facebook и Twitter.

Сега съветникът на Тръмп Джейсън Милър твърди пред Fox News, че след два до три месеца експрезидентът ще стартира собствена платформа за социални медии. Това би „предефинирало напълно въпроса". Тя щяла да привлече „десетки милиони потребители“. Милър не разкрива повече подробности. Тръмп е имал интензивни срещи с различни екипи във ваканционния си дом Мар-a-Лаго във Флорида заради проекта. До момента няма потвърждение за новата инициатива от Тръмп.

„Тази нова платформа ще бъде голяма“, каза Милър в неделя. „Всички го искат и той ще доведе в нея милиони и милиони - десетки милиони - на тази платформа“.

След забраната на акаунта на Тръмп в Twitter Джаред Къшнър, зет и бивш съветник на бившия президент, се намеси, когато други съветници се опитаха да накарат Тръмп да открие акаунти в по-малко известни социалните медии като Parler и Gab.

Twitter и Facebook наказаха Тръмп заради подстрекаване към насилие. И двете компании обмислят как в бъдеще да третират акаунтите на политиците. Facebook беше поискал независим надзорен орган да реши колко сериозна забрана да се прилага за Тръмп.

Бившият президент на САЩ беше най-известен със съобщенията си в Twitter. Съвсем наскоро той имаше почти 90 милиона последователи там. 

Едно евентуално завръщане на Тръмп в социалните мреци вероятно ще стимулира консервативното движение, което бе подложено на по-строг контрол върху другите социални медии и дори бе донякъде изтласкано от доставчиците на услуги. Бившият президент не е заявил какво планира да прави в бъдеще по отношение на политиката, освен че казва, че не е свършил в един момент. 

Ако Тръмп успее да изгради своя собствена услуга, той ще го направи въпреки значителни препятствия по пътя си. Трите най-големи доставчика на облачни услуги са Amazon, Microsoft и Google, като никой от тях вероятно няма да рискува да е домакин на платформата на Тръмп, коментира Associated Press.

По същия начин и операторите на платежните услуги вероятно ще бъдат неохотни по отношение на вероятното сътрудничество. Stripe спря да обслужва уебсайта на кампанията на Тръмп и усилията за набиране на средства, а Shopify свали свързани с него онлайн магазини. 

Въпреки това чуждестранните доставчици на услуги може да имат интерес да подкрепят която и да е услуга на Тръмп.

Едно усилие, което самият Тръмп стартира, също може да го попречи. Раздел 230 сега защитава операторите на уебсайтове от съдебни дела за публикации, видеоклипове и снимки, които другите споделят в  техните услуги. Имаше опит за отмяна на този закон, но не е ясно дали новият Конгрес и администрация ще настояват за такава отмяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още