IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мудните компютърни продажби натиснаха надолу печалбата на Microsoft

Въпреки по-слабия резултат инвеститорите останаха доволни, а акцията пое нагоре

09:25 | 25.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мудните компютърни продажби натиснаха надолу печалбата на Microsoft

Заради по-мудните продажби на компютри през третото фискално тримесечие софтуерният концерн Microsoft е спечелил с 6,5% по-малко пари. Въпреки това обаче резултатът е над пазарните очаквания. Инвеститорите реагираха положително на резултата и в следборсовата сесия акциите поскъпнаха с 2,5%, предаде Ройтерс.

Цифрите бяха представени за първи път от управляващия от началото на февруари главен изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. 

През трите месеца, приключващи през март, Microsoft е спечелил 5,66 млрд. долара след 6,06 млрд. долара през предходната година. Печалбата на акция възлиза на 0,68 долара спрямо 0,72 долара година по-рано. Анализаторите очакваха печалба в размер от 0,63 долара.

Приходите намаляват леко до 20,4 млрд. долара, като с това почти точно отговориха на консенсусната оценка на наблюдателите. През миналата година Microsoft имаше приходи от почти 20,5 милиарда долара. През предходната година обаче корекция в счетоводството завиши леко продажбите.

Приходите от бизнес клиенти нарастват със 7 на сто до 12,23 милиарда долара. Продажбите на частни клиенти, на които Microsoft предлага и игровата конзола Xbox, както и таблета Surface, са по-силни с 12 на сто до 8,3 милиарда долара. През отчетния период Xbox е намерила нови 2 милиона клиенти.

Общият спад в PC продажбите тежи и на Microsoft, особено по отношение на приходите, генерирани от операционната система Windows и софтуерния пакет Microsoft Office.

По време на специализирана конференция в началото на април Надела обеща, че Microsoft ще се приближи до иновациите и няма да изглежда като „фиксиран на едно място труп“. Microsoft вече има по-широкообхватен бизнес и заедно с Google и Amazon е сред най-големите доставчици на облачни услуги, а с придобиването на мобилния бизнес на Nokia вече има и сериозно хардуерно подразделение.

В петък бизнесът вече официално ще принадлежи на концерна.  С това няколкомесечните препирни с регулаторите по целия свят идват към своя край. Трансакцията на стойност 5,4 милиарда долара бе обявена в края на септември и първоначално трябваше да приключи до края на март.

След като в продължение на години инвеститорите считаха, че акциите на Microsoft са скучни, напоследък те се превърнаха в любимци. През последните дванадесет месеца цената на книжата се е повишила с 39 на сто. От 1 април насам, когато достигна многогодишен пик от 41,66 долара, акцията обаче спадна с около 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още