IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 3% от базата данни на НАП циркулират свободно*

Ще се направи одит на информационната система на НАП и на системата за информационна сигурност, който ще е готов след седмица

12:12 | 16.07.19 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Над 3% от базата данни на Националната агенция по приходите (НАП) циркулират свободно в общественото пространство от понеделник. Това съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров на извънредна прескоференция.

На въпрос има ли уязвимост при сигурността на базите данни той отговори, че освен тези, които вече са в общественото пространство, може да има и други данни, свързани с електронни услуги на НАП, които са над 120.

Актуалната информация показва, че 30% от вече публикуваните данни, се съхраняват в НАП. Те са били неправомерно получени и са свързани с данъчно-осигурителна информация, която е разпространена чрез неоторизиран достъп.

Анализът в НАП показва, че данните са източени чрез услугата „възстановяване на ДДС в чужбина“. В момента тази услуга е временно спряна и ще бъде възстановена след като бъде гарантирана информационната ѝ сигурност.

В НАП са имали информация за опити за нераглементиран достъп до бази данни от края на юни тази година. На този етап от агенцията не дават допълнителна информация.

Ще се направи одит на информационната система на НАП и на системата за информационна сигурност. Одитът ще е готов след седмица, посочи още Бъчваров.

Данните, които се разпространяват, са за физически и юридически лица за платени данъци, както и информация от агенция „Митници“, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта и се отнасят за определени трансакции на физически и юридически лица.

Технологията, по която е извършена измамата, е известна на НАП и службите. НАП е работила с ДАНС, Държавната агенция за електронно управление и изясняват какво точно се е случило. Уведомена е и Комисията за личните данни, която трябва да вземе решение за това дали приходната агенция да бъде глобена.

Следващите дни ще се потърси и съдействие от международни институции.

По-рано вчера стана ясно, че НАП и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнал за потенциална уязвимост на компютърната система на приходната агенция.

Става дума за анонимни хакери, които разпратиха през руски мейл сървъри до българските медии масив от 57 папки с 1044 файла, които съдържат хиляди записи, за които твърдят, че са от сървърите на Министерството на финансите, посочиха вчера от НАП.

От Агенцията не изключват версията да е замесен вътрешен човек от системата.

„Този теч се случва от 11 години насам. Ако корумпираното ви правителство разкрие уязвимата система, ще можете да видите тази информация в Web Archive (Internet Wayback Machine)”, пише предполагаемият анонимен източник, който твърди, че е автор на хакерската атака, цитиран от Нова ТВ. Според него „данните са хаквани и през 2012 г. “Тогава никой не разбра, че сме успели да инфилтрираме 30 GB информация”, пише мъжът.

Той разкрива, че е руски гражданин, женен за българка. „Родителите на съпругата ми живеят в България и със собствените си очи съм виждал колко прецакана е държавата ви”, пише още той.

„Глупавите ви правораздавателни органи няма да открият нищо. Просто ще прикрият истината. Ако това се случи, аз лично ще кача информацията в руски и български торент тракери, така че всеки ще може да я свали свободно. Ако медиите, с които влизам в контакт, публикуват невярна информация, ще разкрия още два масива от данни – отново от Министерството на финансите”, се казва още в електронното писмо.

То е изпратено от имейл адрес, различен от този, от който бяха получени хакнатите данни.

* Информацията е допълнена в 14 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 1
troika
преди 4 години
Аз ги изтеглих ама каква е паролата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 1
bigi
преди 4 години
Странно ли ви е, че тези 3% ги повтарят постоянно? 5 милиона българи са 3%? :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 1
Sokratus
преди 4 години
На всичкото отгоре вчера забраниха на великата руска фирма ГРРБ да строят гъзопровода до Сърбия!п.п.само аз ли виждам аналогия между ГРРБ и ГЕРБ!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 7
Sokratus
преди 4 години
Според мен пробива е дошъл от вътрешен компютър някъде в мрежите на МФ. Служител агент на руските служби си работи там и има постоянен достъп до данните. Всичко изтича сега поради една явна причина - покупката на Ф16!Това съвсем не оправдава нашите управници, които са явни некадърници! Но големият брат висок 120см с вдигнати ръце им казва нещо на нашите тиквеници с този теч! Да видим сега, колко е мъЖествен супер героя ББ в директен сблисък с кръстника си!Ще ми е много интересно за какво ще клекнат в поза партер!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Да поясня, особено ми допада квалификацията "корумпираното ви правителство". Да такова е, но в сравнение с това на Германия. Поставено до руското, всичките ни министри са от архангел нагоре. Защо не го написаха директо, ако правителството ви е одобрено от генерал Решетников ще цъфнете и вържете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
Кремълска пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 0
kaputov
преди 4 години
На избрани медии дава линк,а на нас няма.Качвай ги в торента,всеки който се интересува да може да тегли.Щом има данни от митницата ще е много интересно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 7
ПИЧ
преди 4 години
E, то само 3% от базата ако е, това е нищо. Не станат ли 50% поне, нищо не са направили тия хакери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 1
Дядо Коледа
преди 4 години
Ами ако успеят да върнат откраднатото с коригирани данни ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 6
scott
преди 4 години
*** закво им е въоръжение!Четеш, мислиш, анализираш и ти стават ясни НЕКОИ РАБОТИ.Ето например четем днешниа стриим и се светнах, че ф16, българските са стратегически предвидени да качат и стрелят с ядрения арсенал на САЩ в европа по россиа. имали хората 150 броя, разположени са и ети ени ефки, да са ни под ръка, ако потребват. За повече, по-различни, по-ефективни бойни действия под командването и заповедтта на българско парвителство не се и предвиждат. СИЧКО Е НА 6. КВИ ОСТАВКИ? ЧАКАМЕ ПОГАЛВАНЕ ПО ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още